Fyret kirkeleder i Burma havde fingrene i bistandskassen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Henrik Stubkjær
generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp i indlæg på organisationens website

Flere medier har omtalt en korruptionssag i Burma, der involverede nogle af Folkekirkens Nødhjælps penge.

Sagen er, at den tidligere generalsekretær i det burmesiske kirkeråd, Myanmar Council of Churches, har misbrugt penge, som var blevet overført til kirkekrådets arbejde med at hjælpe den fattige burmesiske befolkning.

Generalsekretæren brugte penge fra en række europæiske donorer til at købe 3 lejligheder og støtte en række studerende. I et forsøg på et skaffe pengene igen, tabte han en større sum penge i internetspil. I alt fik han formøblet 1,4 mio. kr., heraf udgjorde Folkekirkens Nødhjælps andel ca. 180.000 kr.

Fyret

Det er en utrolig uheldig sag, som vi har behandlet med største alvor. Generalsekretæren er blevet fyret. Sikkerhedsprocedurerne opstrammet, og lejlighederne vil blive solgt. Endvidere er der indgået en tilbagebetalingsaftale med den nu fyrede generalsekretær. Det er dog næppe sandsynligt, at alle pengene kommer ind igen.

Frygtede for de ansattes liv

Folkekirkens Nødhjælp har normalt det princip, at korruptionssager omgående bliver meldt til politiet og desuden meldes ud offentligt. Men i den aktuelle sag vurderede vi, at såvel politianmeldelse som offentliggørelse var for risikabelt.

Vi har ikke tiltro til det burmesiske retssystem, og vi frygtede, at sagen kunne bringe de ansatte i kirkerådet såvel som den tidligere generalsekretær i livsfare.
Desuden frygtede vi, at militærjuntaen kunne finde på at bruge anledningen til at stoppe det nødvendige arbejde, som MCC udfører blandt de fattige burmesere.

Svære vilkår

Det er den slags svære valg, man må træffe, når man arbejder i diktaturstater, hvor arbejdsforholdene ofte er uhyre problematiske, men befolkningen lever under tilsvarende problematiske forhold. Folkekirkens Nødhjælp ønsker at arbejde blandt de allerfattigste, og derfor skal vi selvfølgelig også hjælpe den nødstedte befolkning i et land som Burma.

Folkekirkens Nødhjælps har for længst orienteret om sagen over for styrelsen og overfor Danida, selv om pengene ikke stammede fra Danida, men private indsamlinger.

Vi har handlet ud fra en professionel vurdering af, hvordan vi bedst undgår, at denne sag skal komme til at ramme uskyldige og gøre livet endnu sværere for det undertrykte folk i Burma.

Danida har givet udtryk for fuld enighed i denne fremgangsmåde, slutter Henrik Stubkjær sin redegørelse.

Kilde: www.noedhjaelp.dk