Måske mere dansk bistand til Burmas trængte folk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

De omsiggribende uroligheder i Burma kan resultere i et øget behov for bl.a. dansk bistand og anden støtte til det burmesiske folk, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.

I 2006 besluttede regeringen at øge bistanden til det burmesiske folk. Baggrunden var voksende problemer i Burma, bl.a. som følge af regimets mangeårige misrøgt af økonomien og international isolation, som har ført til gradvis forarmelse af det engang så rige land. Sundheds- og uddannelsessystemet er i hastig forværring.

Danmark besluttede derfor at yde bistand gennem UNICEF for at sikre, at flere børn kan komme i skole. Ved samme lejlighed blev bistanden til styrkelse af de folkelige organisationer inde i Burma også øget.

Det er meget vanskeligt at finde burmesiske samarbejdspartnere, som kan gennemføre bistanden uden at komme på kant med regimet. Den øgede bistand til det burmesiske folk skete samtidig med, at bistanden til eksil-samfundet og til de mange burmesiske flygtninge særligt på grænsen til Thailand, blev opretholdt.

Bistanden til den burmesiske befolkning udgjorde i 2006 ca. 23 mio. kr.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V):

– Jeg er stærkt foruroliget over militærets overgreb på fredelige demonstranter. Vi skal fortsat gøre, hvad der er muligt for at bakke op om og styrke civilsamfundet og oppositionen i Burma. Vi vil også fortsætte støtten til eksilsamfundet. Deres arbejde i den nuværende situation med at skaffe oplysninger ud af Burma om situationen i landet er helt afgørende.

– Danmark følger udviklingen tæt og vurderer løbende behovet for at tilpasse bistanden. Målet er at understøtte det burmesiske folk og dets ønsker om frihed og demokrati.

Yderligere oplysninger hos kontorchef i Danida Sus Ulbæk på 25 26 75 14