Zimbabwe anno 2008 = økonomisk krise og en kollapset infrastruktur, der giver hyppige strømafbrydelser, sammenbrud i vandforsyningen og mangel på mad, medicin og brændstof.
I et land, hvor den forventede levealder er 34 år for kvinder og 37 år for mænd og næsten halvdelen er under 18 år, er det en katastrofe, skriver Red Barnet Danmark i sit seneste elektroniske nyhedsbrev onsdag.
Krisen har fået fatale konsekvenser for børnenes sundhedstilstand. I 1989 døde 59 ud af 1.000 børn, inden de fyldte 5. Allerede i 2004 var tallet fordoblet og er steget støt siden.
En af årsagerne er, at landets sundhedsklinikker er ubemandede eler voldsomt underbemandede, fordi sygeplejersker, læger og socialarbejdere forlader Zimbabwe for at få løn for deres arbejde.
En anden er, at befolkningen ikke har råd til at betale for medicin og lægebesøg. Det betyder, at børn dør af sygdomme, som let kunne have været behandlet.
I et land, hvor 10 ud af 13 millioner indbyggere lever under fattigdomsgrænsen, kan det nemlig være umuligt at betale for noget så enkelt som en saltopløsning, der kan stoppe diaré.
– Hverdagen for de fleste børn i Zimbabwe er blevet uudholdelig. Hvert eneste aspekt af deres liv er ramt af krisen, siger Birgitte Munch Eriksen, Red Barnets nødhjælpskoordinator, og uddyber:
– Børn går sultne i seng og lider af sygdomme, fordi de mangler rent drikkevand. Familierne har ikke råd til at hjælpe dem, når de er syge og hvert tiende barn dør, inden det er fyldt 5. Ligegyldigt hvad valgresultatet bliver, må der gøres noget for børnene nu.
Hungersnød
De sidste år er høsten slået fejl på grund af tørke, oversvømmelse, mangel på såsæd og en ikke eksisterende landbrugspolitik.
Fra oktober 2007 til marts 2008 havde mellem 3 og 4 millioner zimbabweanere brug for akut nødhjælp på grund af mangel på mad. I denne periode delte Red Barnet nødhjælpsrationer ud til 120.000 børn og deres familier og hjalp desuden familier med at få gang i deres eget hushold.
Flest forældreløse
Zimbabwe har den tvivlsomme ære af at have det højeste antal forældreløse børn i verden. Hele 1,7 millioner børn i det sydafrikanske land må klare sig selv. Disse børn er de mest fattige og sårbare i landet, og mange af dem må arbejde eller trække på gaden for at tjene penge.
Red Barnet bekæmper seksuel udnyttelse af børn, børnearbejde og børnebryllupper i Zimbabwe og støtter bl.a. centre for familier ramt af hiv/aids og familier uden voksne. Her får familierne tilbud om både mad og uddannelse.
– Situationen er så alvorlig, at vi nu er nødt til at intensivere vores arbejde for børnene. Samtidig forsøger vi at få verden til at åbne øjnene for krisens katastrofale konsekvenser, siger Birgitte Munch Eriksen.