NEW YORK, 23. September 2008: Selv hvis alt går vel fra nu, vil det vare mindst 12 år, før Zimbabwes økonomi kommer på højde med det niveau, den var på for 17 år siden tilbage i 1991. Det spår fem af Zimbabwes førende økonomer i ny rapport udgivet af FNs udviklingsprogram (UNDP).
Der er ikke mange opmuntrende tal i den nye 239 sider lange UNDP-rapport om Zimbabwes økonomi. En økonomi som mildt sagt ligger i ruiner.
5 millioner mennesker i Zimbabwe er truet af sult. Der er brug for mindst 25 mia. kroner i bistand – herunder gældslettelse – de kommende fem år.
Landbrugsproduktionen er mere end halveret på et årti. Turismen i landet er døet ud. Og hiv/aids-epidemien har forkortet den gennemsnitlige levealder fra 57 til 37 år.
Alt dette er sket på rekordtid i et land, der tidligere hørte til de rigeste i Afrika.
Og selv om verdenssamfundet træder til med massiv hjælp, er der ingen nem vej til succes, konkluderer rapporten. Opgaven at rejse Zimbabwe fra det økonomiske morads vil blive endnu tungere, hvis de fordrevne hvide farmere vender tilbage til landet og kræver erstatning for deres tab.
Samtidig er 2 millioner mennesker flygtet fra Zimbabwe – heriblandt en stor del af landets bedst uddannede. Siden 1980 har 80 procent af sundhedspersonalet i Zimbabwe forladt landet.
De fem fremtrædende økonomer slår i rapporten fast, at selv med massiv og øjeblikkelig bistand til Zimbabwe er en hel generation gået tabt.
Rapporten peger på, at en række reformer inden for handel, finans, landbrug, industri, turisterhvervet og arbejdsmarkedet er nødvendige.
En ny grundlov er også nødvendig i Zimbabwe. Den skal sikre en deling af magten mellem regeringen, en demokratisk valgt lovgivende forsamling og en uafhængig domstol. Desuden skal staten indføre love, som sikrer menneskerettighederne og styrke institutioner, som sørger for, at lovene bliver fulgt i praksis. Desuden skal myndighederne gå bort fra uformelle netværk og begynde at håndhæve almindelige retsstatsprincipper for at få bugt med korruption og magtmisbrug.
Rapporten er tilgængelig på UNDPs danske hjemmeside: www.undp.dk
Kilde: UNDPs nordiske kontor.