God høst i sigte i Malawi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Regeringen i Lilongwe anslår, at Malawi får pænt overskud af majs i år – men en fjerdedel af indbyggerne vil ikke kunne deltage i høstfesten

Af Lennart Skov-Hansen
regional-repræsentant for Folkekirkens Nødhjælp
(artikel på organisationens website)

Majsen står flot i år i Malawi, bl.a. fordi bønderne i denne sæson har kunnet købe billig såsæd og kunstgødning, efter at regeringen har postet store beløb i tilskud.

Nedbøren var tilstrækkelig, og regeringen anslår et samlet høstresultat på 3,2 millioner tons majs, hvilket er en million tons mere end landet som helhed behøver for at være selvforsynende. Høsten finder sted i april.

Den gode nyhed er så, at rigtig mange familier kan spise sig mætte hver dag de næste 12 måneder.

Det gælder for de bønder, som har landbrugsjord nok og kunne gøre brug af regeringens tilskud. Det gælder også for den del af bybefolkningen, som har penge mellem hænderne og mulighed for at købe billig majs.

Den dårlige nyhed er, at regeringen i det fattige sydafrikanske land kommer til at tære endnu mere på sit sparsomme budget for at opkøbe en del af overskudsproduktionen. Der findes imidlertid ikke den nødvendige lagerkapacitet i landet.

Skrækscenariet er, at fødevarer ligger og rådner, fordi regeringen ikke har penge til at opkøbe og slet ikke plads til at oplagre – og samtidig så sulter mennesker.

Det er nemlig ikke alle, der har jord til at dyrke tilstrækkeligt med mad.

Det er heller ikke alle, som har kræfter til at så og høste. Over en million malawianere lever med aids, som nedsætter arbejdsevnen betragtelig.

Samlet set betyder det, at ca. en fjerdedel af det langstrakte lands 12 millioner indbyggere ikke vil kunne deltage i ”høstfesten”.

Måske nødhjælp til naboer

”Den enes nød – den andens brød”. Nabolandet Mozambique har været ramt af store oversvømmelser. Så måske kan noget af overskuddet sælges der.

Nødhjælp til de ramte i Malawi kan også skaffes ud af overskudsproduktionen, såfremt nødhjælpsorganisationerne og FNs Verdensfødevareprogram (WFP) får tilskud nok til at opkøbe fødevarer i landet.

Sammen med sine partnere søger Folkekirkens Nødhjælp og mange andre organisationer at bistå bønderne i at sprede risikoen, når der er for lidt eller for meget majs.

Det sker ved at indføre andre typer fødevarer, som kan spises, forarbejdes og sælges. Det drejer sig om kartofler, bønner, soja, solsikke og ikke mindst tørkemodstandsdygtige korntyper.

Som det vil være mange danskere bekendt søger Nødhjælpen også at introducere mindre husdyr, heriblandt geder. Husdyrbrug styrker kvindernes selvstændighed og familiernes velvære.

Husdyrbrug kan ligeledes administreres af mennesker, som lever med aids, slutter Lennart Skov-Hansen.

Læs mere på www.noedhjaelp.dk