Jeppe Kofod om bistandsudspil fra VK: Høje forhåbninger og lave forventninger – de sidste blev indfriet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Jeppe Kofod
MF, udenrigs- og udviklingspolitisk ordfører for Socialdemokraterne
indlæg i Politken lørdag

Så kom regeringens længe ventede finanslovsudspil for 2008.

Siden regeringen i regeringsgrundlaget skrev, at u-landsbistanden skulle øges fra 0,8 procent af BNI (bruttonationalindkomsten) over en årrække, var vi mange, der havde høje forhåbninger, men lave forventninger.

Desværre blev de lave forventninger indfriet.

Nok praler udviklingsministeren af, at der er stigninger i bistanden, men når man kigger bag al talmagien, så er de meget små – kun 146 mio. kr. i forhold til regeringens forrige finanslovsforslag for 08. Heraf går der 100 mio. kr. til den såkaldte klimapulje.

Vi har allerede set, hvordan klimaforandringerne især rammer de fattige hårdt med f.eks. oversvømmelser. Og der er brug for, at vi hjælper dem med at tilpasse sig. Men det er vores CO2-forurening, der er skyld i, at de har brug for vores hjælp.

Derfor er det helt uanstændigt, at VK-regeringen vil bruge stigningen i bistanden på at rydde op efter vores egen forurening.

De penge burde bruges til at bekæmpe sult, sygdomme og fattigdom. Det er et usmageligt signal at sende til resten af verden, og især de fattige.

Det bliver værre endnu. U-landsbistanden skal også være med til at betale 45 mio. kr. af omkostningerne ved det store klimatopmøde, som Danmark er vært for i december 2009.

Udviklingsministeren kalder det langsigtet udviklingsbistand, men endnu engang må jeg minde hende om, at det ikke er de fattige landes skyld, at der er brug for et klimatopmøde. Derfor bør de heller ikke være dem, der skal betale for det.

Dertil kommer alle de andre områder, som regeringen finansierer via u-landsbistanden, såsom gældslettelser for 500 mio. kr. og modtagelse af asylansøgere i Danmark for 239 mio. kr.

Faktum er, at vi i dag over u-landsrammen giver penge til alt muligt andet end fattigdomsbekæmpelse, og det billede er kun blevet værre med dette års finanslov.

Stigningerne i u-landsbistanden er små, og de er udtryk for en bistand, der er pumpet op, så det ser flot ud. Og det er endda kun i 2008. For i 2009 er bistanden igen nedjusteret til omkring 0,8 pct. af BNI.

Årets minimale stigning på 0,01 pct. er dermed væk og den stigning i u-landsbistanden, som VK lovede i regeringsgrundlaget, er altså ikke eksisterende.

Det er et klart løftebrud – som betyder, at der med regeringens finanslov ikke kommer noget nyt til Afrika.

Debatindlægget stod i dagbladet Politiken lørdag den 9. februar 2008.

Se også websitet www.jeppe-kofod.dk