Næsten halvdelen af nyankomne asylansøgere har været udsat for tortur, men frem for at modtage den fornødne lægelige behandling har de i stedet udsigt til lange ventetider i danske asylcentre.
Amnesty Internationals Danske Lægegruppe dokumenterer i ny rapport, at asylansøgere er en mere sårbar gruppe end hidtil antaget. Rapporten er udarbejdet i samarbejde med Dansk Røde Kors, skriver Amnesty Danmark i en pressemelding søndag.
Amnestys Danske Lægegruppe har undersøgt 142 af de asylansøgere, som kom til Danmark i de sidste 4 måneder af 2007 fra tilsammen 33 lande.
Rapporten “Asylansøgere i Danmark: En undersøgelse af nyankomne asylansøgeres helbredstilstand og traumatiseringsgrad” dokumenterer, at 45 procent af de undersøgte havde været udsat for tortur, og 34 pct. blev diagnosticeret med efter-traumatisk belastningsreaktion (PTSD).
Undersøgelsen er den mest grundige, der er lavet i Danmark om emnet i 10 år, og Amnestys Lægegruppe planlægger at følge de 142 asylansøgere det næste år for bl.a. at se på, hvordan ventetiden i asylsystemet påvirker asylansøgernes helbred.
– Undersøgelsen dokumenterer, at en meget stor andel af de asylansøgere, der kommer til Danmark, er svært traumatiserede og næsten halvdelen har været udsat for tortur, siger psykiater Morten Ekstrøm, som er medlem af Amnestys Lægegruppe og en anerkendt ekspert på området.
– Det bør være den danske stat, der systematisk sørger for at få undersøgt asylansøgernes torturbaggrund for bl.a. at kunne tilbyde en relevant lægelig behandling. Som det fungerer i dag, er der ikke tilstrækkelig fokus på, hvor medtaget og hvor sårbar denne gruppe af asylansøgere er, anfører han.
Rapporten fremhæver bl.a. følgende konklusioner:
– 45 pct. af de nyankomne asylansøgere oplyste, at de havde været udsat for tortur.
– En stor del af asylansøgerne oplyste, at de havde været udsat for krigsoplevelser (59 pct.), forfølgelse (68 pct.) eller fængsling/tilbageholdelse (44 pct.).
– De fysiske symptomer er ca. dobbelt så hyppigt forekommende blandt torturoverleverne som hos ikke-torturerede asylansøgere, mens de psykiske symptomer er ca. 2-3 gange så hyppigt forekommende. Selv ikke-torturerede asylansøgere havde fysiske og psykiske påvirkninger på helbreddet.
– 63 pct. af torturoverleverne blandt de nyankomne asylansøgere opfyldte kriterierne for efter-traumatisk belastningsreaktion (PTSD).
– 30-40 pct. af torturoverleverne blandt de nyankomne asylansøgere var angste, depressive og/eller forpinte sammenlignet med 5-10 pct. af de ikke-torturerede asylansøgere.
– 42 pct. af torturoverleverne blandt de nye asylansøgere havde hudforandringer forenelige med torturfølger.
– Mennesker, som har været udsat for voldsomme traumer i deres hjemlande på grund af tortur, krig, fængsling og forfølgelse, skal ikke parkeres i årevis i det danske asylsystem, siger generalsekretær for Amnesty Danmark, Lars Normann Jørgensen, og lægger til:
– De skal behandles for de skader, de er påført, og så vidt muligt hjælpes til en normal tilværelse, indtil de enten får ophold i Danmark, eller kan hjemsendes i sikkerhed og værdighed.
Rapporten “Asylansøgere i Danmark: En undersøgelse af nyankomne asylansøgeres helbredstilstand og traumatiseringsgrad” kan downloades fra www.amnesty.dk/sandholm