Verdenssamfundet får et nyt redskab i kampen mod tortur, når Tillægsprotokollen til FNs konvention mod tortur om få dage træder i kraft.
– Tillægsprotokollen er det vigtigste fremskridt for en effektiv forebyggelse af tortur på verdensplan, udtaler FNs særlige rapportør om tortur, Manfred Nowak, i anledning af, at Tillægsprotokollen til FNs konvention mod tortur træder i kraft torsdag den 22.juni.
Med tillægsprotokollen vil de enkelte stater fremover kunne forebygge tortur og overgreb, som vi har været vidne til bl.a. i Tjetjenien, Kina eller i Abu Ghraib-fængslet i Irak og på Guantánamo.
– Det er ikke alene en historisk milepæl i det lang, seje arbejde for at virkeliggøre en verden uden tortur, men tillige en sejr for en mangeårig dansk mærkesag, siger kommunikationskoordinator Tue Magnussen fra Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i en pressemelding fra centret.
Han tilføjer, at det er tilfældigt, men et dansk held, at Tillægsprotokollen træder i kraft, mens Danmark er formand for FNs Sikkerhedsråd.
Tillægsprotokollen blev efter mere end 10 års forhandlinger vedtaget af FNs Generalforsamling i december 2002 – i slutningen af det danske EU-formandskab. Mens Danmark var blandt de127 af FNs medlemslande, der stemte for, var USA blandt kun 4 lande, der stemte imod. 42 lande afstod.
Med Honduras og Bolivias nylige ratifikation er de nødvendige 20 ratifikationer (statsretlige undertegnelser) nu sikret for en ikrafttræden.
Danmark underskrev som det første europæiske land allerede i 2003 Tillægsprotokollen. Efter Folketingets enstemmige vedtagelse kunne Danmark et år efter ratificere som det fjerde land. Den tværpolitiske enighed understreger ønsket om, at Danmark fortsat skal være foregangsland i arbejdet mod tortur.
Tillægsprotokollen etablerer et tostrenget system af uafhængige internationale og nationale besøgsorganer, der skal inspicere politistationer, fængsler og andre detentionscentre.
Fra internationalt hold skal man komme med anbefalinger til staterne for at forebygge tortur og anden umenneskelig behandling af frihedsberøvede personer. Besøgsorganerne skal nyde fuld uafhængighed samt have de nødvendige økonomiske ressourcer og menneskerets- og sundhedsfaglige kompetencer.
Tillægsprotokollen til FNs konvention mod tortur træder i kraft kun 4 dage før 26. juni – som af FN er udråbt til anti-torturdag. Sammen med 9 andre organisationer arrangerer RCT mandag 26.juni en temahøring på Christiansborg om dansk asylpraksis, hvor danske og internationale forskere vil holde oplæg.
Se RCTs website (angivet nedenfor) og u-landnyt.dks kalender for program og tilmelding.
Yderligere oplysninger om Tillægsprotokollen (tekst, kronologi, artikler og kommentarer m.v.) fås i et særligt tema på www.rct.dk eller hos kommunikationskoordinator Tue Magnussen, RCT, tlf. 33 76 06 00 eller mobil 22 44 43 95.