Mindre bistand til Bangladesh

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmark og Bangladesh har indgået en ny samarbejdsaftale for udviklingssamarbejdet fra 2005 til 2009, hvoraf det fremgår, at bistanden til det fattige land i Sydasien vil blive kraftigt reduceret i årene fremefter i forhold til tidligere.

Den årlige landeramme er gået ned fra 320 mio. kr. i 2001 (det sidste år under SR-regeringen) til 200 mio. kr. i 2004, og bliver vel at mærke fastholdt på dette reducerede niveau, hedder det i en pressemelding fra udenrigsministeriet onsdag.

Pressemeddelelsen fortsætter.

“Nedgangen i bistandsniveauet er primært begrundet i den bangalske regerings manglende indsats til opnåelse af et tilfredsstillende niveau af partnerskab og ejerskab sammen med manglende fremskridt i relation til bekæmpelse af den omfattende korruption. En fortsættelse af den nuværende årlige landeramme på 200 mio. kr. vil muliggøre fastholdelsen af en vis tyngde i samarbejdet inden for de valgte sektorer og i den overordnede politiske dialog med regeringen”.

Ulla Tørnæs (V) udtaler:

– På trods af den økonomiske vækst, de positive resultater og den generelle reduktion af fattigdommen i løbet af 1990erne er der behov for at styrke kampen mod fattigdommen og fremme dialogen og samarbejdet med regeringen i Bangladesh i forhold til respekt for menneskerettigheder, god regeringsførelse og bekæmpelse af korruption.

– Den internationale NGO, Transparency International, gav således for fjerde år i træk Bangladesh førstepladsen som det mest korrupte land i verden i 2004. Ligeledes er der en stigende tendens af politisk motiverede angreb og arrestationer af menneskerettigheds- og politiske aktivister. Bangladeshs regering har som grundlag for samarbejdet med Danmark givet en række konkrete forpligtigelser til fremskridt indenfor god regeringsførelse og menneskerettigheder.

– Set i lyset af disse problemer vil den nye landestrategi fokusere yderligere på tiltag, der fremmer en åben, offentlig og effektiv forvaltning, respekt for menneskerettigheder, korruptionsbekæmpelse og kvinders rettigheder.

– Derudover hilser jeg den nye strategi velkommen som et udtryk for, at det er vigtigt fortsat at styrke udviklingen i et af de store sekulære muslimske demokratier i verden, slutter ministeren.

Formålet med indsatsen i perioden 2005-09 er at bidrage til at virkeliggøre den bangalske fattigdomsreduktionsstrategi via støtte til målrettede indsatser for den fattigste del af befolkningen.

Menneskeret og Chittagong Hill Tracts

I forhold til den forrige strategi indebærer strategien for 2005-09 et øget fokus på menneskerettigheder og demokratisering samt korruptionsbekæmpelse, som systematisk vil indgå i den samlede danske indsats.

Den hidtidige bistand til forbedringer i retssystemet, udviklingen af en fri presse, styrkelse af civilsamfundet, samt fremme af kvinders, børns og oprindelige folks uddannelse og rettigheder vil blive styrket. Endelig vil den nuværende begrænsede udviklingsindsats til støtte for de oprindelige folk i Chittagong Hill Tracts blive søgt udbygget i løbet af strategiperioden.

Fattigdomsreduktionsstrategien i Bangladesh og 2015 Målene vil primært blive støttet gennem udviklingen af landbruget (herunder udbygning af biveje i landdistrikterne) og udbredelse af vandforsyning og sanitet.

Landbrugssektoren står for ca. 63 procent af den nationale beskæftigelse og bidrager med 18 pct. af det nationale BNP. Derfor er dette område særligt vigtigt for fattigdomsbekæmpelsen. Den danske bistand til vand og sanitet skal være medvirkende til at sikre, at 90 procent af indbyggerne i indsatsområdet har adgang til forbedret sanitet og rent drikkevand.

Den samlede indsats vil ske i et styrket samarbejde med private bangalske organisationer og den private sektor samtidig med, at der i sektorprogrammerne vil blive lagt vægt på øget ejerskab og ansvar for politikudvikling i de relevante statslige departementer og styrelser.

Bangladesh har en stærk økonomi med en voksende privat sektor, hvor der er gode muligheder for et styrket samarbejde mellem Danmark og Bangladesh. Derfor forudses en udbygning af privatsektorprogrammet og en øget bevilling fra de nuværende 20 mio. kr.

PS-programmet bidrager til at gøre danske virksomheder opmærksomme på de kommercielle muligheder indenfor f.eks. beklædningsindustri og informationsteknologi. Samtidig bidrager programmet med at sikre acceptable arbejdsvilkår på arbejdspladserne.

Gode resultater

Danmark har siden uafhængigheden i 1971 bidraget med udviklingsbistand til Bangladesh og opnået mærkbare resultater.

Støtten til landbrugssektoren har i de sidste 5 år været medvirkende til at reducere antallet af underernærede børn og dødeligheden for spædbørn og børn under 5 år. Bistanden til vand- og sanitetssektoren har givet omkring 1,5 mio. mennesker på landet adgang til rent drikkevand, og mere end 2 millioner er blevet undervist om bedre hygiejne.

Derudover har dansk støtte til infrastruktursektoren ført til bedre adgang til markeder og byer for op til 2 mio. mennesker på landet. Sidst men ikke mindst har Danmark støttet kvinders deltagelse i udviklingsprocesserne i Bangladesh.

Klik nedenfor for pdf-udgaver af:

Bangladesh-Danmark Partnerskab
www.um.dk/Publikationer/Danida/Dansk/LandeOgRegioner/
Bangladesh/Landestrategi/bangladeshdanmarkpartnerskab/bangladesh_dk-net.pdf

Bangladesh-Denmark Partnership
www.um.dk/Publikationer/Danida/English/CountriesAndRegions/
Bangladesh/BangladeshDenmarkPartnership/BangladeshGbIndholdNet.pdf