92-gruppen til Tørnæs: Mere bistand til at bekæmpe virkninger af fattigdom og klimaforandringer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Mette Bloch Hansen
Assist. koordinator for NGO-samarbejdet 92-gruppen

92-gruppen sendte i december udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) et brev, som opfordrer hende til dels at sikre en “ren” dansk u-landsbistand, der går til fattigdomsorienteret udviklingshjælp, dels en særlig pulje til finansiering af fælles globale udfordringer, herunder klima.

Det er alment anerkendt, at FNs globale udviklingsmål, de såkaldte 2015 mål, ikke bliver nået, medmindre den globale udviklingsbistand vokser kraftigt de nærmeste år.

Samtidigt går en stigende del af bistanden til andre formål, bl.a. gældslettelse, som ikke i tilstrækkelig grad gavner de fattige. Også den stigende fokus på klimaforandringer risikerer at underminere udviklingsbistanden, medmindre den resulterer i ekstra bistandsmidler.

Det er en kendsgerning, at klimaforandringerne rammer de fattigste lande hårdest, selv om de rige lande har størst ansvar for klimaproblemerne. Klimaforandringerne er således et ekstra udviklingsproblem, som vi i den rige verden har påført u-landene.

92-gruppen mener derfor, at det eneste retfærdige er, at de rige lande finansierer de fattige landes indsats for at tilpasse sig til klimaforandringerne. Dette forudsætter tilførsel af mere og additionel (ekstra/yderligere) bistand.

Der er således behov for at tilføre mere udviklingsbistand både for at nå FNs udviklingsmål for verdens fattige lande og for at sikre disse landes tilpasning til klimaændringerne.

For Danmark betyder det, at der er behov for at genetablere udviklingsbistanden på 1 procent af BNI samtidig med, at der oprettes en pulje til finansiering af globale indsatser, bl.a. klima.

På dette års FN-konferencer om 2015 målene og finansiering af udvikling (Financing for Developement) bør Danmark derfor promovere en ny praksis, som sikrer en “ren”, og tilstrækkelig fattigdomsorienteret udviklingsbistand og dertil additionelle ressourcer til globale udfordringer som bl.a. klima.

Se også 92-gruppens udtalelse på www.92grp.dk

Kilde: 92-gruppens Nyhedsbrev – Nyt om Miljø og Udvikling, nr 51, februar 2008