Afrikansk bank på besøg i Randers

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den afrikanske Udviklingsbank ADB er i disse uger i Randers, hvor den får trykt sin årsrapport hos virksomheden Phoenix Design Aid i Danmarks første Millennium By (dedikeret til 2015 Målene), fremgår det af en pressemelding fredag

ADB styrer og har ansvaret for investeringer og låntagning til 54 afrikanske lande. Alt sammen med det formål at bekæmpe fattigdommen. Delegationen fra Afrika består af 9 personer fra hvert sit land, der er statistikere, redaktører og sågar en revisor til at samle rapporten, der udgives på 5 sprog.

Chef-statistiker i ADB, Fessou Emessan Lawson, anfører, at den randrusianske virksomhed har flere års erfaring med at producere rapporter og andet materiale til FN, EU og andre store offentlige organisationer rundt om i verden.

I anledning af det afrikanske besøg var der fredag arrangeret en frokost med Randers borgmesteren Henning Jensen Nyhuus (S), som fortalte om Randers Millennium. Og Fessou Emessan Lawson var imponeret af det kommunale initiativ.

– Det er en helt ny vej at gå i udvik-lingsarbejdet. Der stilles krav til begge parter og lægges op til, at det er et fælles samarbejde. Jeg vil ønske, at vi kan få udbredt den model, der bruges i Randers, til resten af verden, siger Emessan Lawson.

Udover at fortælle om Randers Millennium fik borgmesteren lejlighed til at høre mere om både ADB og Phoenix Design Aid.

Virksomhedens ejer, Dennis Lundø Nielsen, har siden 1990 været leverandør til internationale organisationer overalt i verden. Hans firma trykte tillige i mange år Danidas tidsskrift, “Udvikling”.

Når alverdens ledere modtager evalueringer og årsrapporter, kan de derfor sagtens være produceret i Randers. Virksomheden har også fået et klimacertifikat for at være CO2-neutral. Det vil sige at have nedbragt CO2-forbruget.

– Jeg er imponeret. Det er en spændende international virksomhed. Det er en gave, at den ligger i Randers. Det beviser, at byen tør at gå forrest. Både når det handler om miljøet, men så sandelig også, når det handler om samarbejdet med Afrika, siger borgmester Henning Jensen Nyhuus.

Yderligere oplysninger hos Kenneth Lemvig Sørensen
Journalist / Informationsmedarbejder, Erhverv og Udvikling, Randers Kommune
Laksetorvet, 8900 Randers, Tlf.: 8915 1150 (dir.), mobil: 40 12 57 08
E-mail: [email protected]
[email protected] (privat e-mail)