Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMR-U), der samler de danske missionsselskaber, som er aktive i Den 3. Verden, er dybt bekymret over forslaget om markante besparelser på den danske u-landsbistand i forbindelse med regeringens genopretningsplan for dansk økonomi.
Forslaget ligger udover de besparelser, som regeringen allerede har gennemført og bebudet for 2011. Vi håber, at forslag om yderligere besparelser ikke vil kunne samle flertal i folketingssalen, hedder det i en presseudtalelse søndag.
DMR-U, der repræsenterer 30 kirkelige medlemsorganisationer, har svært ved at forstå, hvorfor fattige mennesker i Afrika skal bidrage til at løse danske velfærdsproblemer ved at miste den støtte, de er blevet stillet i udsigt og med rette kan forvente af et af verdens rigeste lande.
Afrikanske børn og kvinder har ingen andel eller skyld i det danske budgetunderskud på de offentlige finanser. Mange udviklingslande er hårdere ramt af den internationale finanskrise end Danmark.
Hertil kommer de sammenhængende fødevare-, miljø-, energi- og klimakriser, som u-landene heller ikke selv er skyld i.
Alligevel skal de åbenbart selv indirekte dække udgifterne, når bistandspenge flyttes fra direkte fattigdomsbekæm-pelse til løsning af klimaproblemer mv., som den rige verden primært har forårsaget.
Situationen i verdens fattige nationer kalder ikke på faldende udviklingsbistand, hverken fra dansk eller anden side – tværtimod! gør DMR-U gældende
Når det er muligt at finde milliarder af kroner til hjælpepakker til uansvarlige banker og andre erhvervsstøtteordninger, skulle det vel også være muligt at finde de relativt få midler, der er nødvendige for at kunne bevare den danske u-landsbistand på det nuværende niveau.
Danmarks midlertidige velfærdsproblemer tåler jo langt fra sammen-ligning med de mange vedvarende kriser for store befolkningsgrupper i u-landene.
Det bekymrer også DMR-U, hvis der gennemføres nedskæringer i den danske u-landsbistand op til FN-topmødet i september i New York om opfyldelse af FN’s 2015 mål for halvering af verdens fattigdom.
Nedskæringer kan næppe undgå at skade Danmarks internationale troværdighed og svække vor position som formand for FN-topmødet sammen med Senegal.
DMR-U er naturligvis enig i, at det ikke kun er bistandens størrelse med også dens indhold og kvalitet, der har betydning.
Regeringen har netop fremlagt en ny strategi for Danmarks udviklingspolitik, som både er værdibaseret, idealistisk og ambitiøs. DMR-U kan som en tros- og, værdibaseret organisation være enig i mange af intentioner heri. Men vi frygter, at de gode ambitioner i den nye udviklingspolitik ikke kan indfries, hvis midlerne hertil beskæres.
DMR-U håber derfor meget, at de mange frivillige organisationer i Danmark, der udfører et uselvisk udviklingsarbejde i Den 3. Verden og indsamler store private midler hertil, i givet fald tilsammen kan få indflydelse på, hvordan evt. besparelser og den nye udviklingspolitik i praksis skal udmøntes.
Hvis nye besparelser på u-landsbistanden virkelig gennemføres, bør vi kunne samles om fælles bestræbelser på at mindske evt. negative følger for den direkte bekæmpelse af fattigdommen i udviklingslandene, således at det ikke bliver sværere for dem at opfylde FN’s 2015 mål, anføres det.
På Kirkedagene i Viborg i midten af maj lancerede DMR-U en oplys-ningskampagne om 2015 målene under overskriften ”Opskrift på en bedre verden”. Besparelser på u-landsbistanden indgår ikke i heri. Tværtimod er der behov for øgede midler til bekæmpelse af verdens fattigdom.
——
Denne henvendelse er netop sendt til stats-, udenrigs- og finans-ministeren samt Pia Kjærsgaard og i kopi til udviklingsministeren og udviklingsordførerne for de politiske partier på Christiansborg.
I følgebrevet hedder det:
Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMR-U) henvender sig til dig, fordi vi er bekymret over de besparelser på den danske u-landsbistand, som Dansk Folkeparti har foreslået. Vi håber, at du vil tage dig tid til at læse udtalelsen og står naturligvis gerne til rådighed med yderligere oplysninger.
DMR-U repræsenterer 30 medlemsorganisationer – både folkekirkelige, tværkirkelige og frikirkelige missionsselskaber, organisationer og kirker – som årligt indsamler ca. 150 mio. kr. i private bidrag. Heraf anvendes en stor del på direkte socialt, humanitært og udviklingsmæssigt arbejder især i Afrika og Asien – mere end organisationerne modtager i støtte fra Danida til forskellige programmer og projekter.
Den offentlige støtte hertil værdsættes imidlertid i høj grad af både medlemsorganisationerne og deres partnere i u-landene og er med til at styrke den folkelige forankring i Danmark bag den statslige udviklings-bistand og skabe respekt om Danmarks indsats mod fattigdom i modtagerlandene.
Op mod 100.000 danskere støtter medlemsorganisationernes arbejde, hvis blade og nyhedsbreve udkommer i et samlet oplag på ca. 80.000 pr. nummer foruden i elektroniske udgaver.
Medlemsorganisationerne repræsenterer dermed både en dyb folkelig forankring og en bred folkelig mangfoldighed i Danmark i og med, at de repræsenterer de fleste væsentlige kirkelige samfund og retninger herhjemme.
(slut)