Danske penge til oversvømmelsesofre i sydlige Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danida bidrager med 10 mio. kr. til nødhjælpsindsatsen for det sydlige Afrikas titusinder af oversvømmelsesramte, skriver udenrigsministeriet i en pressemelding mandag.

Tilsagnet kommer efter en FN-appel for Malawi, Mozambique, Zambia og Zimbabwe, som blev lanceret mandag i Pretoria.

FNs appel beløber sig til i alt 89 mio. US dollar (ca. 490 mio. kr.) og dækker akut hjælp til 449.000, hvis bolig og afgrøder har lidt skade, og til 120.000 evakuerede.

Appellen omfatter tillige bistand til ca. 800.000, der er i umiddelbar risiko for at blive påvirket af oversvømmelserne. Fødevarebistand og forebyggelse af sygdomsudbrud (vaccinationer og vand/sanitet) udgør væsentlige elementer i appellen. Det danske bidrag fordeles med 5 mio. kr. til Verdensfødevareprogrammet (WPF) og 5 mio. kr. til UNICEF.

Danmark støtter tillige FNs særlige Katastrofefond med et årligt bidrag på 50 mio. kr. Fra denne fond er der i januar ydet bidrag på ca. 20 mio. kr. til ofre for oversvømmelserne i Mozambique.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V):

– Situationen i flere lande i det sydlige Afrika er bekymrende efter længere tids kraftig regn, og mange har måttet forlade hus og hjem. Situationen forværres af, at flere dæmninger i regionen fyldes op og må udlede store mængder vand. Værst ser det ud i Mozambique, hvor foreløbig ca. 100.000 er evakueret fra oversvømmede områder.

– Heldigvis er landets eget beredskab velfungerende efter tidligere års oversvømmelser. Der er generelt i regionen stort behov for bl.a. fødevarer og andre livsfornødenheder samt for forebyggelse af sygdomsudbrud.

Yderligere oplysninger hos fuldmægtig Grethe Dittmer, Danidas kontor for Humanitær Bistand og NGO-samarbejde, tlf. 33 92 14 24