Nye tal i det seneste årlige indeks over menneskelige udvikling (Human Development) fra FNs udviklingsprogram (UNDP) viser, at økonomisk fremgang, uddannelse og genopbygning efter konflikter har gjort gavn i en lang række af verdens fattigste lande.
Til trods for afgrundsdybe forskelle mellem rige og fattige mennesker har mange udviklingslande gjort store fremskridt ifølge de data og statistikker, som UNDP offentliggør torsdag. Det fremgår af en pressemelding fra UNDPs nordiske kontor i København.
I alle 80 lande, hvorfra data er tilgængelig for både 1980 og 2006, viser udviklingen, at der er fremgang indenfor uddannelse.
Selv om flere afrikanske lande syd for Sahara halter langt bagud, er der sket fremskridt – selv i lande som Botswana og Zambia, som længe har været holdt tilbage i et jerngreb ikke mindst på grund af hiv/aids-epidemien.
Igennem årene har Human Development Index vist, at krige og konflikter blokerer for udvikling. I dette års statistik er 19 ud af 26 lande i den såkaldte ”low human development category” kendetegnet ved at have været hærget af krig eller konflikt på et eller flere tidspunkter siden 1990.
Millioner af mennesker har været frarøvet basale rettigheder til sundhedspleje, uddannelse, et sted at bo, mad og sikkerhed. Gang på gang er civile blevet forhindret i tage del i forbedringen af deres eget liv og landets udvikling generelt.
Et stigende antal lande er dog ved at rejse sig allerede efter få års stabilitet. Det gælder eksempelvis Den Centralafrikanske Republik, Elfenbenskysten og Liberia, der langsomt, men sikkert bevæger sig opad i Human Development Index.
– Det er opløftende, at så mange fattige lande bevæger sig i den rigtige retning, når vi analyserer tal fra 2006. Men det risler mig koldt ned ad ryggen, når jeg ser, hvad der sker i verden lige nu, siger chefen for UNDP i Norden, Jakob Simonsen, og uddyber:
– Den globale økonomiske krise truer med at sende millioner af fattige lukt tilbage i det mørke morads, de så hårdt har kæmpet for at komme ud af. Det må ikke ske. Vi rige står ansigt til ansigt med den største test længe: Hvor langt rækker vores sans for retfærdighed, når vi selv har ondt?
Årets statistik er baseret på data fra 2006 og omfatter 179 lande eller territorier. 3 nye lande er kommet til siden seneste statistik: Liberia, Montenegro og Serbien. Zimbabwe er derimod udeladt af statistikken i år på grund af mangelfulde data.
På trods af den aktuelle økonomiske krise er Island placeret på en førsteplads i dette års Human Development Index, idet statistikken baserer sig på tal fra fra 2006. Danmark indtager en plads som nummer 13 – en plads bedre end sidste års 14. plads.
Se dette års Human Development Index på hjemmesiden: www.undp.org
Den første Human Development Report udkom i 1990 og viste, at udvikling først og fremmest handler om at forbedre menneskers muligheder for indflydelse på eget liv. Ved at rangordne lande ud fra en bredere tilgang end blot at fokusere på bruttonationalprodukt per indbygger har rapporten gennem årene rejst debat om betydningen af et langt og sundt liv, adgang til viden og muligheden for anstændige levevilkår som betydningsfulde parametre for udvikling. Human Development Report udgives af FN’s udviklingsprogram, UNDP.
Yderligere oplysninger hos direktør for UNDP i Norden, Jakob Simonsen på mobil
51 23 28 25. Eller kommunikationsrådgiver Henrik Kastoft på tlf. 35 46 71 54, UNDP Nordic Office, Midtermolen 3, 2100 Kbn Ø, Email: [email protected]