WWF: Klimaforhandlinger kørt af sporet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

KØBENHAVN, 11. December 2008: Forhandlingerne om den globale klimaindsats efter 2012 er afsluttet i Poznan, Polen. Der blev ikke opnået fremskridt i retning af at holde den globale temperaturstigning under smertegrænsen på 2 grader. Det bærer EU det største ansvar for.

– EU kom til dette møde forberedt på én ting: At der ikke skulle ske noget. Det lykkedes, og det er en katastrofe for klimaet, siger John Nordbo, leder af WWF Verdensnaturfondens klimaprogram.

EU’s totale tab af lederskab viste sig primært ved, at man ikke var i stand til at komme ulandene i møde på de punkter, som er afgørende for at få de fattigste lande med i en global klimaaftale. På klimamødet i Bali sidste år var EU ellers enig i, at udvikling og overførsel af teknologi samt finansiering af den globale klimaindsats skal udgøre byggesten i den aftale, der skal indgås i København.

– EU har i det seneste år spildt verdens tid. Det kan ikke undgå at tære på u-landenes tålmodighed, og der skal meget snart noget på bordet fra EU’s side hvis forhandlingerne frem mod København skal tilbage på sporet, siger John Nordbo.

EU’s problemer med at få en klima- og energipakke til at falde på plads har yderligere forstærket EU’s troværdighedsproblemer i de internationale klimaforhandlinger.

-Det, som er på bordet i Bruxelles i forhandlingerne om EU’s klimapakke, er langt fra det, som EU siger, man arbejder for i de globale forhandlinger. Derfor opfordrer WWF EU-parlamentet til at forkaste dele af udspillet fra Ministerrådet.

– Problemerne med EU’s klima- og energipakke har været en klods om benet i de internationale klimaforhandlinger i Poznan. På grund af EU’s egen svage indsats har det været umuligt for EU at få lande som Canada og Japan til at binde sig til at de nødvendige reduktioner. De millioner af mennesker, som nu og i fremtiden skal leve med konsekvenserne af klimaforandringerne, er endnu en gang ladt i stikken af de rige lande, slutter John Nordbo.

Kilde: Pressemeddelelse fra WWF