WWF belønner kampen mod fiskeres bifangst

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

KØBENHAVN, 27. januar 2009: WWF udlover en præmie på 30.000 US dollars til den, der kan opfinde og udvikle et fiskeredskab, der kan reducere bifangst. Det er fjerde gang WWF sætter fokus på bæredygtigt fiskeri med den verdensomspændende Smart Gear-konkurrence.

Stillehavet er et af de havområder, hvor problemet med bifangst er stort. Her bliver over fire millioner hajer, fisk, havskildpadder, havpattedyr og havfugle fanget som bifangst på langlinjer, hvorefter de bliver smidt døde eller døende tilbage i havet.

På verdensplan går mange millioner ton fisk til hvert år, og det anslås, at omkring 25 procent af alle de fisk, der bliver fanget på globalt plan, ender som bifangst.

Smart Gear-konkurrencen efterspørger derfor konkrete og brugbare løsninger, der kan gør fiskerne i stand til at fiske på en ”smartere” og mere bæredygtig måde. Udstyret skal hjælpe fiskerne med at undgå bifangst, så fangsten ikke går ud over fugle, delfiner, havskildpadder og andre havdyr.

Sidste år vandt et amerikansk team fra Rhode Island. De havde udviklet fiskeudstyr specielt designet til at fange kuller, så de undgik at fange andre fisk og havdyr, som f.eks. den truede torsk. Udstyret er allerede taget i brug på USA’s nordøst-kyst og er i gang med at blive testet i Storbritannien og andre europæiske fiskerier.