Et nyt initiativ fra firmaet Novozymes og WWF skal kortlægge, hvor og hvordan CO2-besparende biologiske løsninger kan eliminere den første milliard tons CO2 og bane vej for en grøn økonomi, skriver WWF Verdensnaturfondens danske afdeling i en pressemelding onsdag.
Klimakrisen har gjort det mere presserende end nogensinde at finde en bæredygtig måde at udvikle vores samfund på. Hidtil har bestræbelserne på at bekæmpe klimaforandringerne hovedsageligt drejet sig om at reducere udledningen fra de mest forurenende industrier.
Det er selvsagt vigtigt, men vil hverken være nok til at opnå de nødvendige CO2-reduktioner eller bane vejen for et fossilfrit samfund baseret på en bæredygtig økonomisk model.
Det er derfor afgørende, at verdens ledere griber mulighederne for at indføre en CO2-fattig økonomi ved at støtte og fremme de dele af erhvervslivet og industrien, der kan producere og levere de klimaløsninger, verden har så stort behov for, hedder det.
Bioteknologi-sektoren er et eksempel på en sådan industri. Ser man på Novozymes, en af verdens førende bioteknologivirksomheder, sparede brugen af de enzymer, virksomheden producerede, sidste år atmosfæren for ca. 28 mio. tons CO2, mens produktionen kun udledte 1 mio. tons CO2.
Enzymer gør det nemlig muligt at spare store mængder energi, når de anvendes i produktionen af en lang række dagligdags produkter som papir, vaskepulver og biobrændstof.
Med dette klimapositive regnestykke vil bioteknologi-industrien blive en af de store vindere i en ny grøn økonomi, fordi den bidrager væsentligt til at reducere udslippet af drivhusgasser, samtidig med at den skaber en sund økonomisk forretningsmodel, anfører WWF Danmark.
Vi har kun set toppen af isbjerget. I dag udnyttes nemlig kun en lille del af bioteknologiens enorme potentiale.
Med initativet “Biosolutions Initiative – Eliminating the first billion tonnes of CO2” går WWF og Novozymes nu sammen om at ændre dette:
– Bioteknologiske løsninger og produkter er et godt eksempel på de usynlige eller skjulte klimaløsninger, der allerede findes i dag, men som ofte bliver overset af politiske beslutningstagere, investorer og virksomheder, siger Kim Carstensen, leder af WWFs Global Climate Initiative.
– At bekæmpe klimaforandringerne handler også om innovation og om at finde smartere måder at gøre tingene på, og her spiller bioteknologien en vigtig rolle. Det er afgørende, at denne industris enorme potentiale bliver udforsket og udnyttet, så vi kan skabe de klimaløsninger, verden har brug for, lægger han til.
“Novozymes er dybt engagerede i at udvikle bioteknologiske løsninger, der kan være med til at bane vejen for en bæredygtig global økonomi, anfører Steen Riisgaard, der er admin. direktør for Novozymes.
– Vi hjælper vore kunder med at producere mere med mindre, dvs. bruge mindre energi i fremstillingsprocesserne og generere mindre affald. Bioteknologien har et enormt potentiale og hvis det skal udnyttes fuldt ud er det nødvendigt, at de politiske beslutningstagere indarbejder CO2-besparende bioteknologiske løsninger i alle væsentlige klimastrategier. Sammen med WWF ønsker vi at inspirere beslutningstagere til at gribe den mulighed, siger Steen Riisgaard.
Yderligere oplysninger hos Novozymes: Europa: René Tronborg, Communications Consultant +45 3077 2274, [email protected]
og hos WWF: Nette Kirkegaard, Kommunikationsmedarbejder, tlf. 29 80 18 08, e-mail [email protected]
Om “Biosolutions Initiative – Eliminating the first billion tonnes of CO2”
Der er tale om et globalt initiativ, som skal udforske bioteknologiens potentiale og kortlægge, hvordan den første strategiske milliard tons CO2 kan elimineres ved hjælp af bioteknologiske løsninger.
Novozymes og WWF vil indgå i dialog med vigtige politiske beslutningstagere og indgå partnerskaber med erhvervsliv og industri for at sikre, at bioteknologiske klimaløsninger bliver en integreret del af alle væsentlige klimaprojekter og –initiativer på globalt plan.