Verdens ledere har ikke vist afgørende lederskab.
Det konkluderer WWF Verdensnaturfonden efter at forhandlingerne ved dette års klimatopmøde i Nairobi er slut. Mens udledningen af drivhusgasser fortsætter med at stige på globalt plan, strides parterne om petitesser og sætter fortsat nationale interesser højere end internationale miljøforpligtelser, hedder det i en presseudtalelse fredag aften.
Ministrene ved FNs klimatopmøde kunne kun blive enige om at holde liv i processen, og det er derfor stadig uvist, om der kan nås enighed om at sikre nedsættelse af CO2-udledning efter Kyoto-protokollens udgang i 2012.
Paradoksalt nok anerkendte regeringerne nødvendigheden af at nedsætte udslippet med 50 procent inden år 2050, men med den fart forhandlingerne har på, vil verden aldrig nå det mål i tide, anføres det.
Kim Carstensen, generalsekretær i WWF Verdensnaturfondens danske afdeling udtaler:
– Ministrene har ingen grund til at være stolte over resultatet i Nairobi. Og de skal virkelig tage skeen i den anden hånd ved næste års klimatopmøde i Indonesien, hvis den globale temperatur ikke skal stige over de kritiske 2 grader celsius.
– Vi har altså stadig lang vej igen, men desværre ikke meget tid at løbe på. Klimaforandringernes katastrofale konsekvenser kan ikke længere ignoreres, og de rige lande bliver nødt til at gå forrest og vise vejen.
Kim Carstensen lægger til:
– Klimaforandringerne underminerer de skrøbelige økonomiske fremskridt i Afrika, hvor klimatopmødet netop har fundet sted. Mens der momentvis var gode takter fra verdens politikere i Nairobi, stod deres indsats ikke mål med de udfordringer, som verden går i møde på grund af klimaforandringerne.
Set i lyset af Miljøminister Connie Hedegaards forslag om, at Danmark skal være vært for klimatopmødet i 2009, mener WWF Verdensnaturfonden, at Danmark nu for alvor skal tage førertrøjen og vise, hvordan et velfærdssamfund samtidig også kan være et lavenergisamfund forsynet med vedvarende energi.
Det giver mening både miljømæssigt og økonomisk. Og det er sådanne argumenter, som vil få store energi-slugere som USA, Australien, Kina og Indien til også at tage kampen mod den globale opvarmning op.
Yderligere information hos kommunikationsmedarbejder Nette Kirkegaard på mobil 2531 0455.