EU-Kommissionen kom onsdag med sin længe ventede strategi for, hvordan EU skal få en klimaaftale på plads i København til december.
“Det blev en strategi, der slet ikke hænger sammen: Der er ingen sammenhæng mellem, hvad EU selv har tænkt sig at bidrage med og målet om at holde den globale temperaturstigning under smertegrænsen på 2 grader. Konkrete beløb for klimaindsatsen er fuldstændig renset ud”, hedder det i en presseudtalelse fra WWF Verdensnaturfondens danske afdeling.
Dermed formår EU fortsat ikke at gribe mulighederne for at forandre og omstille økonomien, og reelt spiller de 27 EU-lande sig fuldstændig ud af klimakampen, mener WWF Verdensnaturfonden.
– EU ydmyger sig selv med det her forslag. EU nægter fortsat at påtage sig ansvar og forpligtelser på klimaområdet. Der er absolut intet i forslaget, som resten af verdens ledere kan bruge til at komme nærmere en aftale i København, snarere tværtimod, siger John Nordbo, leder af WWF Verdensnaturfondens klimaprogram.
Han fortsætter:
– WWF håber og tror på, at USA vil gå i spidsen og spore verden ind på en ny vej, hvor økonomisk vækst og bekæmpelse af klimaforandringerne går hånd i hånd.
– Den vej er EU lige nu langt fra, fordi de har trængt sig selv op i en krog ved at nægte at betale og tage ansvar. EU spiller simpelt hen hasard med klimaet og en aftale i København.
Heller ikke hos Mellemfolkeligt Samvirke er der ligefrem tilfredshed med EUs udspil.
“Selv om der er klimatopmøde om kort tid i København, vil EU stadig ikke sætte beløb på, hvor meget EU vil betale for at bekæmpe den globale opvarmning”, siger orgnisationen i en udtalelse onsdag.
Og videre:
Et tidligere udkast til EUs politik på klimaområdet indeholdt løfter om at bruge 30 milliarder euro om året fra 2020 til at mindske konsekvenserne af klimaændringerne i u-landene samt reducere deres udledning af drivhusgasser. Det konkrete beløb er dog fjernet fra EU-kommisionens seneste udspil, som blev præsenteret på en teknisk briefing i Bruxelles onsdag.
– Det udspil, EU nu er kommet med, er for tyndt. Vi må kræve at få nogle beløb på, så der er noget konkret at forholde sig til. Mennesker i fattige lande har krav på at blive kompenseret, fordi de lider mest under klimaforandringerne, siger Trine Pertou Mach, forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke.
Udregninger fra FN viser, at klimatilpasninger i udviklingslandene kommer til at koste 65 milliarder euro om året. Dertil skal regnes et beløb for at få u-landene til at mindske deres udslip. EUs uambitiøse udspil for klimaområdet lover ikke godt for at opnå en aftale på FNs klimatopmøde i København til december, mener MS.
– Princippet om, at forureneren betaler, er bredt anerkendt i EU, og det ved EUs politikere godt. Danmark har stor interesse i at presse på for en global klimaaftale – og her må vi presse på, så EU viser lederskab og går forrest i bekæmpelsen af den globale opvarmning, især for dem, der rammes hårdest, anfører Trine Pertou Mach.
Yderligere oplysninger om MS hos Henriette Winther, Press Officer, tlf. 77 31 00 43, Fælledvej 12, 2200 Kbn N
Yderligere oplysninger om WWF hos kommunikationsmedarbejder Nette Kirkegaard på mobil: 29 80 18 08.