Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har tirsdag udnævnt afgående admin. direktør i Landbrugsrådet, Klaus Aage Bustrup, til ny formand for U-landsstyrelsen (Styrelsen for Internationalt Udviklingssamarbejde). Udnævnelsen omfatter de næste 3 år med virkning fra 1. januar.
Det betyder, at Holger Bernt Hansen forlader formandsposten efter 12 år og i alt 20 år i den 9 medlemmer store forsamling, der rådgiver udviklingsministeren om dansk bistand.
Den snart 72-årige professor og dr. phil. har siden 1. januar 2005 tillige siddet som formand for U-landsrådet (Rådet for Internationalt Udviklingssamarbejde), en konstruktion, der er kritiseret fra flere sider, idet det er blevet anført, at Holger Bernt Hansens talrige kasketter i u-landsmiljøet var ved at tage overhånd.
Holger Bernt Hansen forlader med omrokeringen helt U-landsstyrelsen, men kan dog fortsætte som formand for U-landsrådet de næste 3 år, idet Tørnæs har genudnævnt ham til posten.
Ulla Tørnæs siger om den nye styrelsesformand, der netop har rundet de 60:
– Klaus Aage Bustrup har været medlem af Styrelsen siden 1990 og nyder stor respekt i brede kredse for sit arbejde og indsigt i udviklingsarbejdet. Jeg ser frem til samarbejdet med ham og har fuld tillid til, at Styrelsen samlet vil yde et solidt bidrag til gennemførelsen af dansk udviklingsbistand.
Bustrup holder på mandag afskedsreception på Axelborg efter 38 år i Landbrugsrådet og der skal nok blive trængsel af folk fra u-landsmiljøet, ikke mindst efter nyheden om, at han bliver ny styrelsesformand (se også telegrammet “Landbrugets bistandsveteran fylder 60”, dato 23.10.07, i rubrikken “Mærkedage – Nyt job”).
Om Holger Bernt Hansen siger Tørnæs:
– Holger Bernt Hansen er absolut en af de største kapaciteter i Danmark på udviklingsområdet. (U-lands)Rådet har under hans formandskab skabt god debat om et bredt felt af centrale udviklingspolitiske emner med både indenlandsk og udenlandsk deltagelse og sikret deltagelse fra det danske samfundsliv. Jeg er overbevist om, at Rådet under Holger Bernt Hansens formandsskab vil fortsætte denne linje i de kommende år.
Kun en enkelt kvinde
Følgende medlemmer af U-landsstyrelsen genudnævnes for perioden 1. januar 2008 til 31. december 2010:
– Generalsekretær Kim Carstensen, Verdensnaturfonden (næstformand)
– International chef Anders Ladekarl, Dansk Røde Kors
– LO-sekretær Marie-Louise Knuppert, LO
– Professor Henrik Secher Marcussen, Roskilde Universitet
Følgende nye medlemmer indtræder i Styrelsen:
– Admin. direktør Freddy Svane, Landbrugsrådet
– Afsætningspolitisk chef Anders Ladefoged, Dansk Industri (tidl. suppleant)
– Admin. direktør Paul Mollerup, Håndværksrådet
– Professor Birgitte K. Ahring, Danmarks Tekniske Universitet
Som det fremgår, er der kun en enkelt kvinde i forsamlingen, hvilket giver en kvindeandel helt nede på 12-14 procent. Til gengæld er der 4 kvinder blandt suppleanterne.
Der er nemlig udnævnt 8 suppleanter og 2 observatører til Styrelsen. Suppleanter er:
– Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke (for Kim Carstensen)
– Marie Visti Hansen, chefkonsulent i Dansk Erhverv (for Freddy Svane)
– Erik Nielsen, konsulent i LO (for Marie-Louise Knuppert)
– Marie Gad, konsulent i Dansk Industri (for Anders Ladefoged)
– Lisbeth Valentin Hansen, admin. direktør i Dansk Toksikologi Center (for Henrik Secher Marcusssen)
– Vagn Berthelsen, generalsekretær i Ibis (for Paul Mollerup)
– Lisa Henry, katastrofechef i Folkekirkens Nødhjælp (for Anders Ladekarl)
– Henrik Hansen, Professor, Det Biovidenskabelige Fakultet Kbns Universitet (for Birgitte K. Ahring)
De 2 observatører er:
– Lars B. Goldschmidt, admin. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, F.R.I.
– Michael W. Hansen, lektor, Ph.D., Copenhagen Business School
Ulla Tørnæs: – I forbindelse med udnævnelsen af Styrelsen og Rådet for Internationalt Udviklingssamarbejde for de næste 3 år har det ligget mig på sinde både at sikre kontinuitet og at skabe dynamik.
– Ved udpegelse af en ny Styrelse har jeg lagt vægt på at få en Styrelse, der kan give mig en så bred og god rådgivning som muligt i forhold til udfordringerne i udviklingssamarbejdet.
– I forhold til udpegelse af et nyt Råd har jeg lagt vægt på et Råd, der favner de meget forskellige aktører og erfaringer i udviklingssamarbejdet – fra lokalt baseret oplysnings- og indsamlingsvirksomhed til de store bistandsorganisationer og det private erhvervsliv.
Det fremgår dog, at dynamikken ikke omfatter fuldt medlemsskab af U-landstyrelsen til en eneste kritisk NGO udover WWF-Verdensnaturfonden, idet Dansk Røde Kors traditionelt er stærkt tilbageholdende med at udtale sig om u-landspolitiske forhold.
Til gengæld får Landbrugsrådet for første gang nogensinde 2 repræsentanter i forsamlingen, hvoraf den ene altså er formand. Samlet set giver det en stærk overvægt til erhvervs- og forskningssiden, mens NGOerne reelt er sat ud på sidelinjen.