WWF Verdensnaturfonden, Greenpeace og en række andre NGO’er tager nu det ansvar, som EU burde have taget for længe siden. Sammen har organisationerne lavet et konkret forslag til den Københavner-traktat, som verden og klimaet har så meget brug for, bliver til virkelighed i december. Det skriver WWF i en pressemeddelelse d. 8. juni 2009.
Copenhagen Climate Treaty bliver mandag aften uddelt til alle delegerede fra de 192 lande, inklusiv Danmark, der i øjeblikket deltager i klimaforhandlinger i Bonn. Traktaten indeholder en juridisk tekst, der dækker alle afgørende hovedelementer for at sikre en fair og ambitiøs klimatraktat med respekt for de nyeste videnskabelige data.
”Vi har fundet det nødvendigt at komme med et bud på, hvordan en balanceret og tilstrækkelig god klimaaftale kan se ud. Der er kun et halvt år til mødet i København, og de fleste lande har desværre stadig alt for travlt med at komme med forslag til, hvad andre lande end dem selv skal gøre. Det er uholdbart og utroværdigt og medfører, at ambitionsniveauet trækkes ned”, siger Tove Ryding, klimamedarbejder i Greenpeace.
NGO’ernes traktat viser den vej, som verden skal følge for at undgå katastrofale klimaforandringer og sikre, at stigningen i den globale gennemsnitstemperatur holdes under 2 grader. Traktaten fastsætter en global kvote for udledning af drivhusgasser – et CO2-budget – og forklarer i detaljer, hvordan både industrialiserede lande og udviklingslande, alt efter midler og historisk ansvar, skal bidrage til at tage vare på vores jordklode og dens beboere, og hvordan de fattigste og mest udsatte kan hjælpes til at modstå klimaændringerne.
”Traktaten er i høj grad et vink med en vognstang til EU, der portrætterer sig selv som global leder på klimaområdet, men hidtil kun har meldt ud, at man vil bidrage med en ”fair” andel af de midler, der skal til. Det er totalt uklart, hvornår, hvordan og hvor mange penge EU vil bidrage med. Det får ikke ligefrem udviklingslandene til at styrte hjem og begynde at intensivere klimaarbejdet, hvilket EU ellers meget gerne vil have,” siger John Nordbo, leder af WWF Verdensnaturfondens klimaprogram.
Kilde: WWF