Sverige ind for omstridt CO2-handel med u-lande – Sverige snart EU-formandsland

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Med Sveriges borgerlige statsminister som kommende formand for EU, får Unionen frem mod klimatopmødet i København i december næste år en frontfigur, der går helhjertet ind for, at de rige lande skal kunne købe reduktioner i udslip af drivhusgasser i de lande, hvor det er billigst, skriver Berlingske online onsdag.

Han er en uforbeholden tilhænger af de omdiskuterede CDM-ordninger, hvor de rige lande får godskrevet reduktioner i udslippet ved at finansiere energivenlige projekter i u-landene.

– De fattige lande kan virkeligt gøre meget for reducere deres udslip, men de mangler ressourcerne til at gøre det. Derfor kan de ikke forstå, hvis vi ikke vil hjælpe dem ved at bruge de fleksible mekanismer i Kyotoprotokollen (klimaprojekter i bl.a. u-landene), sagde statsminister Fredrik Reinfeldt på et pressemøde i København.

Grønne organisationer herunder WWF Verdensnaturfonden er stærkt kritiske overfor brugen af klimaprojekterne i u-landene. De rige lande høster de lavest hængende frugter i u-landene og efterlader de dyre reduktioner til dem, lyder det.