Med et stort flertal vedtog EU-parlamentet onsdag den klima- og energipakke, som stats- og regeringslederne i sidste uge enedes om.
Det betyder, at det nu bliver ophøjet til lov, at EU ikke behøver reducere væsentligt i udledningen af drivhusgasser. Reelt bliver det nemlig muligt for EU at klare 2/3 af indsatsen via tvivlsomme klimaprojekter uden for EU’s grænser frem for at reducere på hjemmebanen.
Dermed har EU ikke sat kurs mod den grønne industrielle revolution, som verden har brug for, hvis den globale temperaturstigning skal holdes under smertegrænsen på 2 grader.
-Det er en sort dag for klimaet og for de mange mennesker rundt om på Jorden, der nu og i fremtiden skal leve med konsekvenserne af den totale mangel på politisk handling, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Idet klima- og energipakken reelt giver carte blanche til den energitunge industri og til fodslæbende regeringer, mener WWF, at der nu mere end nogensinde er brug for, at virksomheder og medlemslande, som kan og vil være en del af løsningen, kommer på banen og sætter nye standarder for klimalederskab.
Et eksempel på klimalederskab kom for nylig fra den britiske klimakommission, der satte mål om, at England skal reducere udledningen af drivhusgasser med 42 procent i 2020.
WWF opfordrer regeringen med statsminister Anders Fogh Rasmussen i spidsen til at følge det britiske eksempel og sætte mål for Danmarks udledning, der er baseret på videnskaben frem for politiske studehandler.
-Det er helt afgørende, at der er lande, som går i spidsen, hvis det skal lykkes at få EU tilbage på sporet og reducere mindst 30 procent i 2020 – et mål, Danmark hidtil har arbejdet for, men som regeringen nu trækker kraftigt i land i forhold til. Det er tydeligt at læse i Connie Hedegaards pressemeddelelse om klima- og energipakken i dag, siger Gitte Seeberg.
Hun fortsætter:
-WWF opfordrer også regeringen til at overholde klima- og energipakkens mål om at afsætte mindst 50 procent af indtægterne fra kvotehandlen til klimatiltag frem for skattelettelser, som Anders Fogh indtil nu har bebudet, at han agter at gøre.
Pakkens eneste lille lyspunkt var, at det til sidst lykkedes at holde fast i princippet om, at el-sektoren i 18 af EU’s 27 medlemslande skal betale for at udlede CO2. Det princip var ellers under kraftig beskydning lige til det sidste.
Kilde: www.wwf.dk