Der var både vindere og tabere ved den 14. CITES-konference om truede dyre- og plantearterr. Nogle arter blev sikret, mens andre desværre stadig er del af den verdensomspændende handel, skriver WWF Verdensnaturfondens danske afdeling i en presseudtalelse..
– Resultaterne fra CITES-konferencen er noget blandede. WWF bakker op om de beslutninger, der blev truffet på konferencen for at sikre truede dyre- og plantearter, som f.eks. elefanten, men samtidig blev andre arter, som koraller, ladt i stikken, siger Jacob Sterling, miljøfaglig chef i WWF Verdensnaturfonden.
Et af konferencens positive resultater kom elefanten til gode. Forbuddet mod eksport af elfenben blev nemlig forlænget med 9 år. Desværre blev forslaget om at sætte koraller på Appendix II nedstemt. Korallerne bliver ofte brugt til smykker og kan altså stadigvæk handles. WWF forudsiger, at det vil betyde et kolossalt indhug i koralbestanden.
– Det er vigtigt, at få arterne på CITES-listerne, men derfra er det afgørende, at få vedtagelserne ført ud i livet, WWF håber derfor, at der kommer flere midler til at styrke håndhævelsen af CITES-konventionen, anfører Jacob Sterling.
Om CITES:
CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) regulerer international handel med truede dyr og planter ved at optage arterne på en af de 3 CITES-lister:
Appendix I: Forbyder kommerciel handel med arter, der er truede af udryddelse.
Appendix II: Regulerer international handel med arter, hvis overlevelse ellers ville være truet af ureguleret handel.
Appendix III: På denne liste er arter, som er optaget på foranledning af et af de lande, der har tiltrådt CITES, og som har brug for et samarbejde med andre lande for at forebygge illegal udnyttelse af en art.