Nu kan danskerne forhåbentlig snart købe koteletter og kyllingefileter, som stammer fra dyr, der er opfodret med “ansvarlig produceret” soja, skriver WWF Verdensnaturfonden i en pressemeddelelse onsdag.
I denne uge blev den første internationale organisation for ansvarlig soja ”Roundtable on Responsible Soy” (RTRS) dannet ved en konference i Paraguay. RTRS består af sojaproducenter, forhandlere, finansinstitutter og NGOer, herunder initiativtageren den globale miljøorganisation WWF.
Sammen skal medlemmerne udvikle globale retningslinjer for ansvarlig sojaproduktion i løbet af de næste 18 måneder.
Danmark importerer hvert år omkring 1,8 mio. tons soja, primært fra Argentina og Brasilien. Sojabønnen bliver i stor stil anvendt til at fodre grise og kyllinger med herhjemme.
Men dyrkningen af sojabønnen går hårdt ud over skovsavanner og regnskove i Sydamerika. Sojakonferencen i Paraguay har imidlertid givet håb for en mere ansvarlig sojaproduktion, der ikke fører til yderligere rydning af artsrige skove og skovsavanner i Sydamerika.
WWFs mål har netop været et samarbejde med andre interessenter om at udvikle og udbrede ansvarligt produceret soja, og er derfor meget tilfredse med sojakonferencens resultat.
– Produktionen af ansvarlig soja har nu fået en bredere opbakning fra både producenter, fodersektoren, store fødevareproducenter, enkelte banker og NGOer. Det er et første, men væsentligt skridt i den rigtige retning, siger Søren Ring Ibsen, WWFs programkoordinator på soja og palmeolie.
Yderligere information hos Søren Ring Ibsen, tlf. 35 24 78 41, mobil: 51 90 43 97