Danmark giver 30 millioner til flygtninge i Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmark yder nu 30 millioner kr. til FNs Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR).

Støtten går til at sikre nødhjælp til og beskyttelse af de mange flygtninge og hjemstavnsfordrevne i Centralafrika, De Store Søers Område i Østafrika og på Afrikas Horn.

Bidraget forventes især anvendt i DR Congo, Somalia og Sudan, hvor situationen er særlig kritisk, skriver Udenrigsministeriet på sin hjemmeside tirsdag.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) kommenterer:

– Jeg har besluttet at yde et ekstra bidrag til UNHCRs arbejde for de mange flygtninge og hjemstavnsfordrevne i Afrika. Situationen i flere af de konfliktramte områder er alarmerende med alvorlig fødevaremangel, sygdom og systematisk vold mod civile. De seneste begivenheder i DR Congo har desværre forværret en allerede vanskelig situation og øget behovet for hjælp.

– UNHCR spiller en helt central rolle på dette område og er en af de organisationer, der er i stand til at arbejde under de meget vanskelige forhold, der er i disse lande.

Afrika er den verdensdel, der har flest flygtninge. Ved udgangen af 2007 var der 2,3 millioner. Afrika er også det kontinent, hvor væbnede konflikter medfører det største antal hjemstavnsfordrevne. Afrika huser således over 12 millioner.

Behovet for humanitær bistand i DR Congo og nabolandene er stigende. Optrapningen af konflikten i kæmpelandet siden august har ifølge FN ført til, at ca. 400.000 er flygtet fra deres hjemegne.

Situationen i Somalia er fortsat kritisk og fører til, at stadig flere somaliere flygter til nabolandene. Ifølge UNHCR opholder ca. 230.000 somaliske flygtninge sig i Kenya. Angreb på FN-ansatte i Somalia har tvunget organisationerne til at trække deres personale ud af landet, og det vanskeliggør nødhjælpsarbejdet.

I Sudan har grænsestridighederne omkring byen Abyei og de deraf følgende sammenstød mellem regeringstropper og Sudan Peoples Liberation Movement (SPLM), resulteret i ca. 50.000 hjemstavnsfordrevne.

I Darfur-regionen skønnes ca. 2,5 millioner at være fordrevne, og sikkerhedssituationen er fortsat meget usikker med gentagne angreb på civilbefolkningen og FN-ansatte.

UNHCR har til opgave at sikre flygtninge beskyttelse og humanitær bistand, indtil der kan findes varige løsninger i form af tilbagevenden og reintegration i oprindelseslandet, lokal integration i nærområderne eller genbosætning i tredjelande.