Skæbnen for op imod 4 millioner irakiske flygtninge er i fokus de næste dage på møder i både FN og EU. Amnesty International opfordrer de vestlige regeringer til at yde en større indsats, fremgår det af en presseudtalelse fra organisationens danske afdeling fredag.
Amnesty International ser frem til, at det irakiske flygtningeproblem de næste dage bliver temaet for en konference arrangeret af FNs Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR) og et møde i EU.
Møderne henholdsvis 17.-18. og 19.-20. april sætter fokus på den humanitære og sikkerheds- og menneskeretslige situation for de op irakere, der har måttet forlade deres hjem på grund af den blodige borgerkrig.
Krigen i Irak har forårsaget en af de største humanitære kriser i vor tid med ca. 1,9 millioner hjemstavsnfordrevne indenfor landets grænser og omkring 2 millioner irakiske flygtninge, som befinder sig i Iraks nabolande.
Det er derfor afgørende, at det internationale samfund yder teknisk og økonomisk støtte til nabolandene – navnlig til Jordan og Syrien – og at der ydes støtte til nationale og internationale humanitære organisationer, der yder hjælp til sundhed og uddannelse for de irakiske flygtninge, hedder det.
Den øgede indsats bør også betyde, at de vestlige lande tager et større ansvar i forhold til at modtage og genbosætte flere af de irakiske flygtninge. I 2006 fik 47 irakere opholdtilladelse i Danmark – herunder fik kun 15 personer flygtningestatus.
EU-mødet er derfor en kærkommen lejlighed for EU-landene til at diskutere en mere ligelig fordeling af de irakiske flygtninge, så Sverige ikke – som det ser ud i dag – modtager over 60 procent af alle irakiske asylansøgere, der kommer til Europa.
I forbindelse med konferencen og mødet opfordrer Amnesty i et brev den danske regering til at yde større støtte til de irakiske flygtninge.
Amnesty har erfaret, at den danske regering har til hensigt at hæve støtten til de irakiske flygtninge i nærområderne til 200 mio. kr. i 2008, en bevilling som Amnesty hilser velkommen. Amnesty opfordrer dog regeringen til løbende at vurdere, om beløbet bør øges.
Man kan læse Amnestys brev til Udenrigsministeriet på www.amnesty.dk