FNs Børnefond (UNICEF) og FNs Højkommissariat for flygtninge (UNHCR) præsenterede fredag en fælles plan og appel på omregnet 722 mio. kr., der skal hjælpe mange tusinder flygtede irakiske børn tilbage i skole, fremgår det af en pressemelding fra UNICEF Danmark.
De 2 FN-organisationer reagerer på udsigten til, at en hel generation af irakere vokser op fremmedgjort og uden uddannelse. Organisationerne har fremlagt en plan for at støtte Syrien, Jordan, Egypten og Libanon med at få yderligere 155.000 unge irakiske flygtninge i skole i år og næste år.
Over 2 millioner irakere er flygtet til nabolandene – primært Syrien og Jordan – for at undslippe volden i hjemlandet. Omkring 500.000 af dem er i skolealderen, og de har for tiden meget begrænset eller ingen mulighed for at gå i skole.
– For UNICEF er uddannelse en hovedindsats i alle nødhjælpssituationer, fordi det kan genskabe en følelse af hverdag og tryghed for børnene, og det kan hjælpe dem med at tackle den psykisk belastende situation de er i, siger UNICEF Danmarks generalsekretær, Steen M. Andersen.
– Den jordanske og syriske regering har indtil nu på fremragende vis taget imod de irakiske flygtninge. De irakiske børn har ventet længe nok. Nu må der skrides til handling, og verdenssamfundet må støtte planen økonomisk, så børnene er klar til at komme i skole, når skoleåret begynder, lægger han til.
I Syrien opholder der sig 300.000 irakiske børn i skolealderen, men pt. går kun 30.000 i skole. I Jordan vurderer regeringen, at 19.000 irakiske piger og drenge går i skole, mens 50.000 ikke har mulighed for at få undervisning.
Målet med planen, der dækker fra august 2007 til slutningen af 2008, er, at yderligere 100.000 irakiske børn i Syrien skal i skole, 50.000 i Jordan, 2.000 i Egypten, 1.500 i Libanon og 1.500 i andre lande i regionen.
UNICEF og UNHCR vil samarbejde med undervisningsministerierne og andre partnere i hvert af landene for at udbygge skolekapaciteten. Man skal bl.a. bygge nye klasseværelser, forbedre vand og sanitetsforhold på skolerne og træne og uddanne 4.000 nye lærere.
Mange børn har allerede mistet 3 års skolegang, og særlige støtteprogrammer vil blive etableret for børnene og deres familier i håb om at få dem tilbage i skolesystemet.
Yderligere oplysninger hos kommunikationsmedarbejder Jakob Ebeling i UNICEF Danmark, e-mail: [email protected], arbejde: 35 27 38 42 og mobil 61 65 61 95