Årsdag for folkemordet i Rwanda: Danske baptister erkender medansvar

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Anklager om, at danske baptister havde et medansvar for ikke at advare mod folkemordet i Rwanda i 1994, blev afvist dengang, men erkendes nu, skriver Kristeligt Dagblad tirsdag.

Kritikken mod Baptistkirken i Danmark kom fra egne rækker, da advokat Ebbe Holm og journalist Øjvind Kyrø, begge baptister, i 1994 ytrede sig i bl.a. Kristeligt Dagblad. Ifølge dem havde baptisterne snorksovet og var elendige politiske iagttagere, der havde valgt side til fordel for hutuerne.

I anledning af 15-års-dagen for folkemordet siger professor på Afrikastudier på Københavns Universitet Holger Bernt Hansen nu, at kritikken var berettiget.

– De danske baptister var meget pro hutu. Det overraskende var, at de blev ved med at hævde, at de ikke vidste noget. De var simpelt hen blinde på det ene øje og kunne ikke se med det andet, siger han til Kristeligt Dagblad.

Formanden for baptisternes internationale missionsudvalg, Allan Ibsen, siger, at “jeg kan godt forstå den skuffelse, som var over baptistsamfundet dengang. Det var berettiget”.

I dag stilles der nye krav til udsendte baptister. De skal være kritiske over for det, de hører og ikke hører og kunne analysere den politiske virkelighed.