Af Tue Magnussen,
kommunikationskoordinator på Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København
Onsdag skal Folketinget drøfte det Arabiske Initiativ. Regeringspartierne, Radikale Venstre og Socialdemokraterne har udbedt sig en status for initiativet og spurgt, hvilke nye tiltag som regeringen vil iværksætte til fremme af menneskerettighederne – i form af demokrati, retssikkerhed, ligestilling og ytringsfrihed – i de arabiske lande.
Udenrigsministeriet offentliggjorde tirsdag en “Analyse af Det Arabiske Initiativ og Anbefalinger til Næste Fase” , som sammenfatter de vigtigste erfaringer fra pilotfasen (2004 – 2005) af Det Arabiske Initiativ, og giver anbefalinger for initiativets videreførelse.
I analysen anbefales det bl.a., at initiativet fremover fokuseres geografisk og tematisk for at sikre maksimalt udbytte af indsatsen.
Kritiske røster har advaret mod en tendens til, at det Arabiske Initiativ let kan blive spændt for en udenrigspolitisk kurs, der er baseret på en frygt for islam og som skal fungere som underlag for en erklæret kamp mod terrorisme, der let kommer til at sætte lighedstegn mellem terror og de arabiske lande.
Men allerede i 2003, da det Arabiske Initiativ blev lanceret, understregede udenrigsminister Per Stig Møller (K), at det danske initiativ i højere grad end andre vestlige initiativer sigtede på at arbejde nedefra og med fokus på projekter, der støtter demokratisering og opbygning af civilsamfundet.
Det bliver spændende at høre udenrigsministerens vurdering af, i hvor høj grad det Arabiske Initiativ har levet op til intentionerne. Kritikere har efterlyst større inddragelse af NGOere og samtidig understreget, at det Arabiske Initiativs betydning også ligger i at skabe forståelse i Danmark for situationen i de arabiske lande.
Venstres udenrigspolitiske ordfører Troels Lund-Poulsen har advaret mod, at man gør indsatsen for tynd ved at sprede sig overfor mange lande. Selv om han har frarådet en indsats i Iran og Syrien har han dog samtidig understreget, at man ikke bare skal vælge at arbejde i de lette lande.
Der synes at være bred enighed om, at det Arabiske Initiativ allerede omfatter mange gode projekter til fremme af menneskerettigheder. Projekter, der er udviklet i ønsket om skabelse af en dialog med de arabiske lande. En dialog, som det sidste halve år – i et dansk perspektiv – yderligere har understreget vigtigheden af.
I lyset af den politiske krise, som de krænkende karikaturtegninger i Jyllands-Posten udløste, er det Arabiske Initiativ blevet endnu vigtigere for at genskabe Danmarks navn internationalt. Kampen mod tortur har været en dansk mærkesag i mange år. Udenrigspolitisk har dansk fremme af både en diplomatisk og behandlingsmæssig indsats mod tortur givet Danmark stor international prestige.
Tortur forekommer alt for ofte i Mellemøsten. Internationale menneskerettigheds-organisationer har dokumenteret, at tortur og anden nedværdigende eller umenneskelig behandling eller straf er udbredt i de fleste arabiske lande. En påstået indsats mod terror bruges ofte til at slå ned på enhver opposition. Både oppositionelle og kriminelle udsættes for en tortur, der sjældent retsforfølges.
Det kan være mere end kontroversielt at rejse spørgsmålet om tortur på regeringsplan. Men det kan lade sig gøre at mindske tortur gennem et samarbejde mellem menneskerettigheds-organisationer i Danmark og lokale kræfter.
Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) har med succes arbejdet internationalt med lokale samarbejdsorganisationer bl.a. i Palæstina, hvor vores partner i Gaza både behandler ofre for israelsk fængselstortur og forsøger at forbygge, at palæstinensisk politi griber til tortur.
Det Arabiske Initiativs målsætning om fremme af menneskerettigheder og udvikling af civilsamfundet gør det oplagt, at frihed for tortur fremover får en mere central placering. Det er ikke alene i tråd med regeringens udviklingspolitik fra 2005, som gav prioritet til arbejdet mod tortur, men viderefører en årelang tværpolitisk støtte til en dansk indsats mod tortur.
Forebyggelse af tortur er IKKE i dag en del af det Arabiske Initiativ. Det bør der rådes bod på. Frihed for tortur bør fremover indgå som en central del af det Arabiske Initiativ. Det vil understrege, at arbejdet mod tortur fortsat er en højt prioriteret dansk mærkesag.
Ovenstående debatindlæg er en kommentar til Folketingets forespørgselsdebat onsdag om det Arabiske Initiativ. Dagbladet Politiken bringer en forkortet udgave onsdag 24.maj.