”Det er dybt bekymrende, at Valgkommissionen endnu ikke har offentliggjort det samlede valgresultat i Zimbabwe. Jeg kan kun på det kraftigste opfordre til, at dette sker så hurtigt som muligt og på en måde, så der ikke hersker tvivl om troværdigheden og ægtheden af det officielle resultat”.
Sådan udtrykker udenrigsminister Per Stig Møller (K) sig i en presseudtalelse tirsdag om situationen efter valget i Zimbabwe forleden. Han fortsætter:
– Valget har ikke levet op til de normer og standarder, som gælder for et frit og retfærdigt valg. Selve optakten har været præget af ulige vilkår for de opstillede kandidater, og bekymrende udmeldinger fra hærledelsen om manglende accept af andre end Mugabe som landets præsident.
– Jeg opfordrer derfor ikke mindst Zimbabwes nabolande til at reagere over for uregelmæssigheder i valgprocessen. Danmark vil i den kommende tid følge udviklingen i Zimbabwe tæt og på denne baggrund, i samarbejde med vores EU-kolleger, overveje vores fremtidige politik og handlemuligheder i relation til Zimbabwe.
Zimbabwes valgkommission har endnu ikke offentliggjort det samlede valgresultat fra lokal- senats- parlaments- og præsidentvalget den 29. marts.
Interessen samler sig i første omgang især om udfaldet af præsidentvalget, hvor foreløbige vurderinger tyder på, at især Morgan Tsvangirai fra oppositionsparties MDC (Movement for Democratic Change) truer præsident Mugabes magtposition. Såfremt ingen af kandidaterne opnår halvdlen af de afgivne stemmer, vil der være behov for en en ny og afgørende valgrunde mellem de 2 førende kandidater.
På trods af en på mange måder kritisabel optakt til valget, synes selve valgdagen generelt at være forløbet fredeligt og uden alvorlige voldsepisoder, hedder det i presseudtalelsen fra dansk side.
Efterfølgende har de omtalte forsinkelser i Valgkommissionens offentliggørelse af det samlede valgresultat givet anledning til bekymring og grobund for rygter om uregelmæssigheder og valgsvindel.
Udviklingsminister Ullla Tørnæs (V) siger, at “vi fra dansk side agter at fortsætte vore bestræbelser på i bistandsmæssig sammenhæng at støtte menneskeretsgrupper og andre demokratiske kræfter i Zimbabwe samtidig med, at befolkningen fortsat vil blive tilgodeset med nødhjælp og anden humanitær bistand.”
Baggrund
Den politiske, økonomiske og humanitære situation i Zimbabwe er blevet markant forværret de seneste år: 3-4 millioner zimbabweanere er udvandret, arbejdsløsheden er over 80 pct., vareforsyningen og landbrugsproduktionen minimal, den humanitære situation kritisk, og vold samt politisk repression er udpræget.
Store dele af befolkningen overlever på grund af international fødevarehjælp og/eller pengeoverførsler fra familie i udlandet.
4 præsidentkandidater stillede op til valget. Udover præsident Mugabe drejer det sig om tidl. finansminister og Zanu-PF-medlem Simba Makoni, oppositionsleder fra MDC, Morgan Tsvangirai og den relativt ukendte uafhængige kandidat Longton Towungana.
Nationale NGOer, menneskeretsorganisationer og uafhængige valgobservatører har udtrykt bekymring for mulighederne for at holde et demokratisk valg. Trods ophævelse af enkelte udemokratiske love omkring pressefrihed, ytringsfrihed og forsamlingsfrihed sker der fortsat overtrædelse af grundlæggende demokratiske rettigheder.
Danmark har over de seneste år fokuseret den direkte indsats i Zimbabwe på støtte til en vifte af uafhængige politiske aktører og menneskeretsgrupper. Derudover er der givet støtte til danske og internationale NGOer og nødhjælpsorganisationer, som arbejder i Zimbabwe. Den humanitære indsat har været kanaliseret gennem danske og internationale NGOer samt FNs nødhjælpsprogrammer.
Den danske bistand til Zimbabwe har de seneste år ligget på knap 50 mio. kr. årligt inklusiv humanitær bistand. Den bistand, der er fokuseret på støtte til demokrati, menneskerettigheder, medier samt konfliktforebyggelse og dialog, udgjorde i 2006 og i 2007 ca. 30 mio. kr. årligt.
EU indførte i 2002 sanktioner over for magteliten i Zimbabwe; bl.a. visumforbud mod ca. 125 personer omfattende Mugabe og kredsen omkring ham.