Religionsvidenskabeligt speciale sætter fokus på, hvordan religion påvirker folks hverdag og hiv/aids i Burundi i Centralafrika
Af Tine Christensen
Cand.mag. i Religionsvidenskab og Antropologi
Religion beskyldes ofte for enten at være missionerende eller spænde ben for udviklingsarbejde, men i specialet argumenteres der for, at man må tænke religion ind i udviklingsarbejde. Folks religiøsitet forsvinder ikke, blot fordi den bliver ignoreret.
Specialet konkluderer, at tilhørsforhold til en religion er med til at skabe både en kollektiv og individuel identitet i Burundi. De praktiske, sociale og moralske valg, som folk tager i deres hverdag, påvirkes af deres religiøsitet og religiøse tilhørsforhold, som derfor bør være en del af de mange overvejelser, der indgår i et udviklingsprojekt.
Religion og selvforståelse
Udviklingsstudier indenfor hiv/aids i Afrika inddrager sjældent religion, men når religion bliver ignoreret i arbejdet med hiv/aids-bekæmpelse, ignorerer man også en vigtig del af folks liv og selvforståelse. Hvis udviklingsarbejde ikke inddrager religion, vil man ikke have samme forståelse for, hvorfor folk f.eks. fravælger at bruge kondom og i stedet fokuserer på seksuel afholdenhed og troskab.
Specialet viser, at folks religiøsitet er vigtig for at være en del af samfundet i Burundi. Hvis en person træder udenfor de religiøse retningslinjer, kan han eller hun blive opfattet som unormal og blive straffet eller udelukket fra det religiøse fællesskab.
For folk ramt af hiv/aids kan det have fatale konsekvenser, da en udelukkelse fra det religiøse fællesskab betyder, at de ikke får den sociale støtte, som de kan have brug for. Der er dog også eksempler på, at kirken og det religiøse fællesskab tager ansvar for de syge og giver moralsk støtte i bønnegrupper eller som sjælesørgere.
De religiøse lederes rolle
De religiøse ledere har stor indflydelse på, hvordan menighedens medlemmer opfatter emner som hiv/aids og sex, som i Burundi ofte associeres med hinanden. Folk har tillid til de religiøse ledere og bruger dem til at søge råd og hjælp. Derfor er det vigtigt, at et udviklingsprojekt inddrager de religiøse ledere.
Ved at inddrage religion i udviklingsarbejdet får man en mere kompleks forståelse for det samfund, man arbejder i. Specialet understreger derfor vigtigheden af, at udviklingsprojekter inddrager religion både i de indledende overvejelser i forbindelse med projektet, men også praktisk ved at inddrage religiøse autoriteter.
Specialet bygger på gruppeinterviews med børn, forældre, religiøse- og traditionelle autoriter i landsbyerne Makamba og Cibitoke, hvor ADRA arbejder med projektet Breaking the Silence. Det bidrager dermed til ADRAs projekt ved at give indsigt og baggrundsviden i, hvordan religion, køn og seksualitet påvirker folks syn på hiv/aids.
Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af ADRA Danmark