Dansk musiker på de syv verdenshave

Forfatter billede

Den musikalske globetrotter, Rune Thorsteinson har søsat et verdensomspændende projekt: syv musikalske møder, syv forskellige steder i verden. Han kalder projektet, Globale Kompositioner.

Slutproduktet bliver en dokumentarfilm om en musikalsk rejse på tværs af kontinenter.

Trampen fra gummistøvler i et sydafrikansk dansestudio. Fingrer der løber over et trommeskind hurtigere end øjet kan registrere, i en indisk tabla solo. Nepalesiske gonger der får alt omkring dem til at vibrere.

Rune Thorsteinson fortsætter der hvor WOMEX slap. Hvor vi i sidste uge fik hele pakken af verdensmusik bragt til døren i en velorganiseret festival, tager han ud og møder musikken, der hvor den har sine rødder.

Rejsen der startede i sommers, har indtil videre ført ham omkring Sydafrika og deres ”gumboots”- gummistøvledans. Videre til Nepal og Indien, og de skåleformede ”gonger” og tabla trommer. Og til sidst mod nordlige himmelstrøg og færøsk kædedans.

Alt i alt et virvar af musikalske stilarter og traditioner der skal med i rygsækken, for til sidst at blive præsenteret i en dokumentarfilm. Men før de ender der, bliver de tilsat et twist i et samarbejde mellem Rune Thorsteinson og lokale musikere.

Tre uger er der sat af til det musikalske møde, der resulterer i en række værker komponeret af musikerne selv.

Rune Thorsteinson der er musiker og underviser på Rytmisk Musikkonservatorium har længe været optaget af det det kulturelle møde, der kan opstå i musikken. Han opfattelse er at mødet kan være særdeles lærerigt.

Med rejsen vil han vise hvordan mødet mellem musikkulturer kan være konstruktivt, pga. den udveksling der foregår i det musikalske samarbejde. Og det på trods af andre kulturelle og sproglige forskelligheder.

Næste stop på rejsen er Rio De Janeiro, hvor den danske musiker skal møde den brasilianske samba.

Man kan følge Runes rejse på hans hjemmeside, hvor han løbende lægger videooptagelser og beskrivelser af rejsen ud. Vi linker til den forneden.