I foråret fik en udvalgt håndfuld unge hver 50.000 kr. at tage ud i verden og lave kortfilm for. I fredags gik tæppet for de ti færdige filmproduktioner i filmskolens biograf.
Vinderfilmen blev en film om mobiltelefonens betydning i Nepal.
De røde plyssæder i filmskolens sal var fuldt besat. Venner og stolte forældre var forventningsfuldt mødt op for at overvære resultaterne af flere måneders hårdt slid.
Men mest spændt af alle var måske legatmodtagerne selv, der for første gang skulle se deres værk blændet op på det store lærred.
Som konceptet foreskrev, var samtlige legatmodtagere studerende. De skulle hver præsentere hver en kortfilm af 8-12 minutters varighed, der skulle have temaet, “kommunikationsteknologi og nye sociale medier giver muligheder for børn og unge i den 3. verden”.
Med Danida-penge og optageudstyr i rygsækken havde de unge taget flyveren i hver deres retning, for at dokumentere den globale tendens i lyd og billeder. Fra Tuvalu i Stillehavet, til Vietnam og Mali. Og nu sad de her i biografsalen. Tilbage var kun at gå i gang.
Premieren blev åbnet af rektor for Filmskolen, Poul Neesgaard, som indledte med en anekdote om engang han var i Afrika for at lave lydoptagelser. Optagelserne gik ikke som ventet, og for at gennemføre projektet måtte Neesgaard hente hjælp fra en udstationeret sygeplejeske, som boede i områder.
Budskabet med historien var, at visse mennesker har evnen til at indfange ting på deres optager, som måske ikke lykkes for andre. Og nogle gange må man ty til en plan B eller C, eller D, for at gennemføre sit projekt.
Det skulle vi også se i de ti kortfilm. Kun et fåtal af deltagerne havde holdt sig til det angivne tema. Juryen valgte at se igennem fingre med det, fordi, som Neesgaard bemærkede, nogen gange bliver man nødt til at lave om på sine planer.
Så vi oplevede drengen, Tri i Vietnam uden arme. Akrobater i Kenya og fotografen i Mali. Men filmen der løb med førstepladsen, blev “The Call of Nepal”, som på finurlig vis skildrer mobiltelefonens betydning i Nepal. Den fik bl.a. ros for sit gennemarbejde udtryk.
Filmene vil alle indgå som del af Danidas undervisningsmateriale og kan findes på Danidas hjemmeside: http://verdensbilledlegat.emu.dk/
DANIDAS VERDENSBILLEDLEGAT
Danida Verdensbilledlegat er et samarbejde mellem Det Danske filminstitut og DANIDA med henblik på at skabe oplysning om den tredje verden gennem film. Legatet blev for første gang uddelt i 2002.
Kortfilmen skal have en original vinkel, der giver ny viden og en anderledes opfattelse af den tredje verden – langt væk fra de stereotyper vi alt for ofte konfronteres med.
Legatet på 50.000 kr. kan søges af studerende, til dække af alle rejse- og produktionsomkostninger.