Tonsvis af genbrugstøj op i flammer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Afleverer man en pose tøj til kirkelige genbrugsbutikker, kan man forvente, at en stor del af indholdet sendes til forbrænding, skriver Kristeligt Dagblad onsdag.

Modsat andre sender f.eks. Kirkens Korshær ikke overskydende genbrugstøj til fattige lande.

Kirkens Korshær sendte sidste år 450 ton genbrugstøj til forbrændingen, fortæller kampagneleder Heiner Lützen Ank til avisen. En del af tøjet kunne hverken sælges eller bruges på varmestuer: »Men det er klart, at en del af de 450 ton sagtens kan være udmærket tøj«, siger han.

»Det er jo sådan set ikke os, der smider tøjet ud. Det er danskerne. Vi er forundrede over, at der er så stort et overskud af tøj. Noget tøj er ikke engang brugt, men stadig pakket ind«, siger Heiner Lützen Ank.

Kirkens Korshærs grundholdning er den, at arbejdet skal koncentreres om Danmark, og man har ikke undersøgt muligheden for at sende tøj til udlandet, forklarer Heiner Lützen Ank.

Når organisationer som Kirkens Korshær får mere genbrugstøj, end de kan sælge, kan det skyldes, at tøj er blevet billigere, kvaliteten dårligere, og moden skifter meget hurtigt. Det påpeger cand.merc. og ph.d.-stipendiat Kerli Kant Hvass, som forsker i bæredygtig mode og genbrug,ifølge avisen.

Også Frelsens Hær kasserer årligt mange hundrede ton tøj, men her kasseres kun tøj af så dårlig kvalitet, at det hverken kan sælges eller sendes til udlandet, fortæller informationschef Lars Lydholm til Kristeligt Dagblad.

Folkekirkens Nødhjælp leverer overskydende genbrugstøj til Dansk Balkan Mission. Alligevel kan genbrugsleder Rikke Hovgaard Lorentzen genkende problemet: »Det sker, at vores butikker må kassere tøj, fordi de får mere, end de kan sælge. Men det er først, når alle muligheder er afsøgt, at tøjet bliver smidt ud«.