Den 1. september er det 40 år siden, Abbé Pierres Klunsere etablerede sig på gården ”Vesterholt” i Ajstrup ved landsbyen Tylstrup midtvejs mellem Brønderslev og Aalborg.
Abbé Pierres Klunsere har i mere end 20 år skaffet midler til vand-projekter i det nordlige Kenya gennem genbrugsarbejde, fremgår det af en pressemeddelelse fra organisationen.
Arbejdet er inspireret af Abbé Pierre, den franske præst og modstandsmand, som efter 2. verdenskrig viede sit liv til at hjælpe Frankrigs hjemløse og andre udsatte.
Indsamling og salg af genbrugsting finansierede flere boligbyggerier i 1950erne og 1960erne. Hans motto var gennem alle årene: ”Giv ikke de sultne en fisk, giv dem en fiskestang”.
Abbé Pierre sagde under et besøg i Aalborg:
”Man må huske på, at lige fra begyndelsen har den fundamentale originalitet ved et klunsersamfund været, at man kunne sige, at når vi giver tusind kroner eller en million kroner, så er det penge fra vores arbejde med indsamlingen af det, der er kasseret i vores rige samfund. Det er frugten af vores arbejde, det er ikke frugten af pengeindsamling”.
Den 5. august 2012 ville Abbé Pierre være fyldt 100 år, hvilket markeres sammen med Abbé Pierres Klunseres 40 års jubilæum på ”Vesterholt”.
Under sine talrige besøg på ”Vesterholt” udtrykte Abbé Pierre flere gange sin stolthed over det, som organisatonen havde formået at opbygge gennem sit genbrugsarbejde. Hans sidste to besøg fandt sted i 2002 og 2003, og da var han henholdsvis 90 og 91 år.
Verdensomspændende
I dag er ”Abbé Pierres Klunsere” stadig en del af en verdensomspændende organisation.
I Danmark er den repræsenteret ved det eneste selvstændige klunsersamfund i Tylstrup, hvor mange frivillige i årenes løb har udført ulønnet arbejde, som bygger på Abbé Pierres ide om hjælp til selvhjælp.
Abbé Pierres Klunsere har siden 2010 fra sidelinjen fulgt med i debatten om den danske udviklingsstrategi, hvor det kom frem, at støtte til rent vand og sanitet samt til lokale landmænd har lav status.
På trods af dette har Abbé Pierres Klunseres arbejdet med ovenstående målsætning for øje gennem årtier med et konkret resultat, “i modsætning til de såkaldte u-landseksperter, der i stedet for konkret handling vælger at tale og skrive i diverse blogs”, hedder det
For 25 år siden var Roger Depoilly, daglig leder i klunsersamfundet i Tylstrup, i Kenya for første gang. Her mødte han landbrugskonsulenten Julius Mutea Inoti, som siden blev kontaktperson og initiativtager til etablering af vandtanksystemet i området ved Mount Kenya.
Abbé Pierres Klunsere støtter ikke en u-landsorganisation (en såkaldt NGO) på lokaliteten, men støtter initiativet hos flere nærliggende landsbyers lokale
befolkning.
Landsbyernes ”Self Help Group” fik officiel registrering under Ministeriet for Kultur og Social Service, som senere blev underlagt Ministeriet for Water Development.
Det er lykkedes, fordi befolkningen er bevidst om, at planlægning, gennemførelse, vedligeholdelse og drift er vejen til selv at bekæmpe SULT.
Det livgivende vand
Adgang til rent vand har betydet meget og især lettet kvindernes arbejde. Nu da de ikke hver dag skal bruge ca. 4 timer på at hente vand langt borte, kan de bruge tiden på marken, i hjemmet og på børnene.
Vandet har dermed haft mærkbar effekt på samfundsudviklingen i området.
Indtil videre er det blevet til 12 vandtanke (en tank rummer 225.000 liter rent vand), som bliver forsynet med smeltevand fra Mount Kenya. Fra tankene bliver vandet med naturligt fald ledt i rørledninger ud til husstandene til husholdning og markvanding, så der kan høstes tre gange om året.
Julius Mutea Inoti og hans kone Rebecca kommer på besøg i klunsersamfundet på ”Vesterholt” i august, hvor de vil være til stede på det månedlige loppemarked, den 3. og 4. august, og gerne fortæller om vandprojekterne og egnsudviklingen.
Derudover deltager de i jubilæumsfesten den 18. august, hvor alle tidligere klunsere, som det har været muligt at finde frem til, er inviteret.
På loppemarkedet vil 40 års-jubilæet desuden blive markeret med kaffe/the til kunderne.