Stålsat kvindekamp mod “uhellig konservativ alliance”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I disse dage holder FN’s kvindekommission (CSW) sit årlige møde. Hensigterne er tidligere blevet forpurret af konservative og religiøse kræfter, der vender sig mod ligestilling og seksuelle og reproduktive rettigheder for kvinder. Sådan skal det ikke længere være, mener IPPF.

Kommentar af Tewodros Melesse

Lad os begynde med nogle af de ting, vi tager for givet. Friheden til at bevæge sig frit omkring, friheden til at gifte sig med hvem man vil, friheden til at kunne beskytte sin krop og føle sig tryg.

Hvordan ville du have det, hvis du sad og snakkede med en veninde i bussen og en gruppe mænd pludseligt angreb hende? Eller hvis du var gift, og din mand ikke tillod dig at have medbestemmelsesret i forhold hvornår I skulle have sex eller have børn?

Man kan kalde det uacceptabelt og hævde at det aldrig ville ske. Men den sørgelige kends-gerning er, at det sker igen og igen.

Disse spørgsmål er ikke kun relevante for aktivister, velgørende organisationer eller for kvinder og piger. De er relevante for os alle.

Det drejer sig om at beskytte vore døtres, søstres, ægtefællers og mødres friheder og rettigheder.

Uimodsigelige og deprimerende statistikker

Igen og igen ser vi de uomtvistelige statistikker, som viser, at i lande og regioner, hvor tilbud om seksuel sundhed er dårlige, er fødselsraterne højere, mødre- og børnedødeligheden større og uddannelsesmulighederne færre.

I disse lande er de økonomiske udsigter for kvinder deprimerende. Dette har meget med hyppigheden af vold mod kvinder at gøre. I Colombia f.eks. bliver en kvinde dræbt hver sjette dag af en nuværende eller tidligere partner.

I Somalia er 98 procent af kvinderne omskåret. I Amhara-området i Etiopien bliver halvdelen af pigerne gift, før de er 15 år.

Alt sammen eksempler på vold og overgreb på kvinder og piger.  

Desværre ser vi ingen umiddelbare tegn på forbedringer. Derimod oplever vi gang på gang , at misbrug intensiveres og rettigheder svækkes.

Møde på dyster baggrund

Vi er i dag bedre oplyst om de typer af overgreb, som sker, og en generel offentlig fordømmelse af de voldshandlinger man hører om, viser da også, at vold mod kvinder og piger ikke accepteres i moderne samfund.

Sagen om gruppevoldtægten i Indien for få måneder siden er et eksempel på dette. Men desværre dukker der hele tiden nye sager op – på trods af at lovningen inden for området er på plads både nationalt og internationalt.

Det er her, FN’s kvindekommissions årlige møder kaldet Committee for the Status on Women (CSW) kommer ind i billedet.

Hvert år mødes repræsentanter for medlemsstaterne i FN i New York for at evaluere, hvordan det ser ud med ligestilling mellem kønnene.

Man forsøger i forlængelse heraf at sætte globale standarder for konkrete internationale politikker med det formål at fremme kvinders generelle position. Resultatet af møderne er en sluterklæring, som vedtages af alle medlemsstater.

Højrøstede og succesfulde konservative kræfter

I år er temaet for CSW mødet afskaffelse af vold mod kvinder.

CSW er et centralt organ, der kan være med til at sikre, at landene gør deres bedste for at beskytte og fremme kvinders og pigers rettigheder. Ved sidste års CSW møde foregik der dog en del lobbyisme fra konservative kræfter og anti-abort bevægelser – også kendt som ’den uhellige alliance’.

De var meget højrøstede men også meget succesfulde.

Interessant nok, var det ikke kontroversielle emner som fri abort eller LGBTI (lesbiske, bøsser, biseksuelle, transkønnede og intersex personer) emner der optog de konservative kræfter.

I stedet argumenterede de energisk for, at sprogvalget i slutdokumentet skulle bevæge sig væk fra tidligere vedtagne begreber om ligestilling mellem kønnene, reproduktiv sundhed som en menneskerettighed, tvangsægteskaber og traditionel skadelige praksisser som kvindelig omskæring. 

Ordenes betydning – større end man tror

Hvorfor betyder sprogvalget noget, kan man så spørge?

Fordi vi har brug for international enighed om terminologien for at sikre større beskyttelse globalt set, som så vil blive afspejlet i lokale sammenhænge.

Forskellige begreber kan betyde forskellige ting i forskellige sammenhænge.

Tag f.eks. begrebet ”børneægteskab”. I nogle lande forstås dette begreb som en frivillig ægteskabelig konstellation, hvor den ene part blot er en ung pige, der ikke har nået puberteten endnu.

I andre lande forstås dette begreb som en konstellation med ulige magtrelationer, og hvor den ene part derfor er et ’offer’.

I betragtning heraf er udtrykket “tidlige tvangsægteskaber” at foretrække, da dette begreb både viser, at der er tale om helt unge piger, og at det drejer sig om tvang.

På den måde kan valg af specifikke begreber tydeliggøre, hvorvidt der er tale om praksisser, som det internationale samfund tager afstand fra eller ej.

Nåede end ikke en sluterklæring i fjor

I 2012 var den uhellige alliance meget aktive i forhold til at begrænse kvinders rettigheder.

Det lykkedes dem at få afsporet diskussionerne så meget, at man aldrig kom frem til en sluterklæring.

Eksempler er at de konservative kræfter argumenterede imod anvendelsen af ​​ begrebet ”ligestilling” for herved at ville begrænse reproduktive rettigheder.

Fremgangsmåden søger at sætte en kæp i hjulet for hele CSW processen. Sidste år var holdningerne fra visse lande så ekstreme, at det ikke lykkedes at komme ud af forhandlingerne med et meningsfuldt resultat, og derved blev mange moderate lande bragt til tavshed ved FN-bordet. 

Historien må ikke gentage sig

Nu er vi her så igen. CSW begyndte i mandags og vi håber, at historien ikke gentager sig.

Dette er grunden til IPPF, at står forrest i en koalition med NGOerne Oxfam, ActionAid UK, Womankind, Gender and Development Network og the Orchid Project.

Ønsket er at fremme samarbejdet mellem os som arbejder med vold mod kvinder, udvikling og seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder.

Vi har arbejdet bag kulisserne før CSW, så delegationer, regeringer, FN-missioner og andre grupper, der arbejder med forhandlingerne, går til dette møde med en forståelse af sprogvalgets betydning.

Så vi er parate til at råbe op når og hvor, det er nødvendigt.

Vi er ikke bange. Modstand er ikke nyt for os. Vi møder det i vores arbejde hver dag, og overalt, hvor vi arbejder.

Patriarkalske – og fanatiske

Grupper, der er modstandere af seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, arbejder på nationalt, regionalt og globalt plan for at fremme deres dagsordener. Nogle er moderate i deres tilgang, andre er fanatiske.

De er drevet af religiøs overbevisning, patriarkalisme, konservatisme og de bruger en bred vifte af taktikker.

Vi tror, at med en stærk politisk, økonomisk, lovgivningsmæssig og folkelig opbakning til ligestilling, seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, og en minimering af stigmatisering (social udstødelse) og diskrimination, vil de konservative kræfter i stigende grad blive marginaliseret.

Effekten af ​​vore handlinger er afgørende.

Stærkere og globalt aftalt beskyttelse for kvinder vil øge deres indflydelse, forbedre deres sundhed, og hjælpe dem til at deltage fuldt ud politisk, uddannelsesmæssigt, socialt og økonomisk.

Ikke råd til flere kompromisser

Når kvinder er beskyttet, vil de leve længere, træffe informerede valg, fordi de kender deres rettigheder, og derved tage kontrol over deres eget liv.

Lad os heller ikke glemme, at kvinder og piger er afgørende i kampen mod fattigdom samt kampen for fred.

Der er ikke tid at miste fokus eller vakle. Vi har ikke råd til flere kompromisser.

Vi er fortrøstningsfulde i forhold, til at medlemsstaterne med vores støtte og ved at blive bedre informeret, ikke vil sidde på sidelinjen, men kaste sig ind i kampen for bedre seksuelle og reproduktive rettigheder.

Og i denne kamp vil de være stærkere og mere selvsikre end nogensinde før.

Tewodros Melesse er direktør for International Planned Parenthood Federation (IPPF).

IPPF om IPPF:

International Planned Parenthood Federation (IPPF) er verdens største private organisation for familieplanlægning med 152 medlemmer, der arbejder i 172 lande.

Ud over at arbejde politisk tilbyder IPPF serviceydelser verden over ved bl.a. prævention, kønssygdomme, gynækologisk pleje og sikre aborter.

Med 65.000 udleveringssteder har IPPF i dag flere end burgerkæden McDonald’s. I 2011 blev der givet mere end 89 mio. serviceydelser inden for seksuel og reproduktiv sundhed på disse leveringssteder.

Foreningen Sex & Samfund har været det danske medlem af IPPF siden 1956.