Kan sheiken og præsten tale sig til fred i Mellemøsten?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mens kampene raser i Syrien, og Egypten kæmper for sit spirende demokrati, mødes religiøse ledere, politikere, mediefolk og akademikere fra Mellemøsten og Danmark for at tale dialog.

Mødet er led i et større interreligiøst dialogprogram og målet at skabe kulturel og religiøs forståelse mellem deltagerne og derigennem bygge broer mellem deres ofte stridende bagland.

Hvordan kan religiøs dialog forbedre integration? Hvilken rolle spiller religion i forsoning og konfliktløsning? Ja, kan religiøs dialog knække våbnene i Mellemøsten?

Det er nogle af de aktuelle emner, som religiøse ledere og meningsdannere fra Mellemøsten og Danmark debatterer på en dialogkonference i København i disse dage.

Konferencen finder sted fra søndag til torsdag (17.03-21.03) og er arrangeret af den folkekirkelige missionsorganisation Danmission med støtte fra Danida, skriver Danmission i en pressemeddelelse fredag.

”Vi er nødt til at mødes og tale sammen på en konstruktiv måde. Vi må stå sammen om de udfordringer, der møder et multireligiøst samfund i en globaliseret verden med forskellige kulturer,” fortæller en tidligere deltager, der er protestantisk præst fra det urohærgede Syrien.

Dialogprogram bygget op over to seminarer.

Deltagerne fra Danmark, Egypten, Libanon og Syrien mødes første gang i Danmark og igen til efteråret i Beirut. Målet er at skabe dialog og kulturel og religiøs forståelse i de fire lande.

De to hovedtemaer i årets projekt vil være ”Religion, integration og politisk deltagelse” og ”Religion, konfliktforebyggelse og forsoning”.
 
Der er 40 deltagere fra Danmark, Libanon, Egypten og Syrien med bred faglig baggrund.

Ønsket er at skabe langvarigt samarbejde og en forståelse for kultur og religion mellem samfundsgrupperne, så religion kan få lov at spille en positiv rolle for reformer i Mellemøsten og mellem Danmark og Mellemøsten, hedder det.

Dialoggudstjeneste med kristne og muslimer

Konferencen slutter med en dialoggudstjeneste i Helligåndskirken i det centrale København onsdag 20. marts kl. 19. Til gudstjenesten prædiker dialogkonsulent i Danmission Agnete Holm.

Ved dialoggudstjenesten medvirker desuden formand for Danmission, biskop Peter Fischer-Møller, og Danmissions generalsekretær Mogens Kjær. Gudstjenesten vil inkludere kristne og muslimer fra Mellemøsten og Danmark.

Efter seminaret fortsætter deltagerne diskussionerne på et fem ugers e-learningskursus.. Kurset foregår over nettet, og viderefører diskussionerne fra seminaret.

Det giver projektet mere bredde og deltagerne mulighed for at arbejde og samarbejde på tværs af landegrænser. Efter e-learningskurset skal de fire landegrupper selv planlægge dialogaktivietter i de pågældende lande, hvorefter alle mødes igen i Libanons hovedstad, Beirut, i november, fremgår det.

Derved skaber man et fælles grundlag for diskussionerne, når deltagerne mødes. Dialogprogrammet munder ud i en bog på dansk og arabisk.

Om programmet:

LIU: Dialogprogrammet bærer titlen ”Ledere for interreligiøst forståelse og samarbejde” og er finansieret gennem Udenrigsministeriets ”Det Arabiske Initiativ” (DAI).

Om aktørerne:

• Danmission fra Danmark www.danmission.dk. CEOSS (den koptisk evangeliske kirkes udviklingsafdeling) www.ceoss.org.eg
• ADYAN fra Libanon www.adyanvillage.net – www.understandingprogram.net
• FDCD (Forum for Udvikling, Kultur og Dialog) fra Libanon og Syrien www.fdcd.org
• Folkekirke og Religionsmøde fra Danmark www.religionsmoede.dk

Danmission om Danmission

Danmission er en selvstændig organisation forankret i folkekirken, hvis historie går tilbage til 1821. Der er p.t. 55 ansatte, flere end 8.000 engagerede landet over samt en årlig omsætning på 50 mio. kr.

Arbejdet i u-landene støttes af Danida, men drives også for privat indsamlede midler og overskud fra genbrugsbutikker.

Yderligere oplysninger hos
Danmissions regionskoordinator for Mellemøsten,
Birgitte Søgaard Lauta,
E-mail: bsl@danmission og tlf. 41 99 93 38