CISU: Mangedoblet statsstøtte til små NGOer det seneste årti

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Emilie Iess Halberg, U-landsnyt.dk

CISU afviser den kritik, som blev bragt i U-landsnyt først på ugen. Her udtrykte “Red Orangutangen” frustration over, at mindre NGOer har svært ved at få del i Danidas støttekroner. Men små NGOer støttes mere end nogensinde, lyder det fra CISU.

De små og mindre NGOers samarbejdsplatform, Civilsamfund i Udvikling (CISU), afviser den kritik, der tidligere på ugen kom fra organisationen Red Orangutangen.

Red Orangutangens grundlægger og nuværende rådgiver, Lone Dröscher Nielsen, udtrykte i et interview, mandag, stor frustration over, at de mindre NGOer har svært ved at få del i Danidas støttekroner til civilsamfundsprojekter.

Det mener Erik Vithner, sekretariatsleder på CISU, er helt forkert.

Midlerne til mindre NGOer forøget med 200 mio. siden 2002

Ifølge Erik Vithner er der – siden CISUs puljeordninger begyndte i 2002 – kun sket en forøgelse af midlerne til de mindre organisationer, dvs. de NGOer som ikke modtager en fast rammebevilling fra Danida.

I løbet af det seneste årti er der kommet godt 140 større eller mindre organisationer ind, som har fået statslig støtte til civilsamfundsindsatser herunder lokaludvikling, fortæller Erik Vithner. I kroner og ører er støtten til de mindre og mellemstore organisationer, som ikke får rammebevilling, forøget med ca. 200 millioner kroner fra 2002 til 2012.

”Det er med min bedste overbevisning ikke korrekt at sige, at de store rammeorganisationer har fået flere penge på bekostning af de mindre. Tværtimod har de mindre fået mere,” siger Erik Vithner.

Danidas støttemidler kan søges på to måder. Der er den direkte støtte til de organisationer, som går under betegnelsen ’program- eller rammeorganisationer,’ og så er der den støtte, der søges til mindre programmer og projekter via CISU og andre puljeordninger. Sidstnævnte går under betegnelserne ’partnerskabsaktiviteter,’ ‘projekter’ og ‘små programmer.’

CISU behandler alle ansøgninger op til 5 millioner kroner.

CISU anerkender små NGOers frustration

Erik Vithner anerkender dog de mindre NGOers frustration over besværet med at ansøge om offentlige midler.

”Vores fornemste opgave er at hjælpe de mindre organisationer ud af den frustration,” siger Erik Vithner.

Han forudser også, at der i fremtiden kan være en risiko for, at de mindre NGOer kan få svært ved at få del i civilsamfundsbistanden. Det skyldes, at civilsamfundsbistanden vil blive underlagt endnu større effektiviserings- og resultatkrav, som kan gøre det sværere for de uerfarne, de folkelige og de organisationer, som er baseret på frivillighed, at opnå mere støtte, fortæller Erik Vithner.

”CISU er meget enig med Lone Dröscher Nielsen i, at de mindre organisationer også spiller en meget vigtig rolle for civilsamfundet i udviklingslandene. Og det kan godt komme under angreb med de nye effektiviseringskrav. Det er vi meget opmærksomme på, og den diskussion er rigtig vigtig,” siger Erik Vithner og fortsætter:

”CISU er enig i, at det er vigtigt, at den udviklingsbistand, der gives til civilsamfundet, skal have bredde og mangfoldighed og i højeste grad også omfatte mange små organisationer. Sådan skal det være, og det er CISUs allervigtigste grundlag,” siger Erik Vithner.

Læs mere om Civilsamfundsstrategien her:
http://www.netpublikationer.dk/um/9217/index.htm