Egyptiske filmmagere udfordrer historien om revolutionen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Andreas Reventlow

”Intet har ændret sig. Mange tror stadig, at vi er i en post-revolutionsfase, hvor vi tester demokratiet. Men det er ikke tilfældet,” Sådan siger Philip Rizk, en 31-årig uafhængig filmmager og aktivist.

Han er en del af Mosireen gruppen, der fra sin base i det centrale Kairo arbejder for at styrke den aktivistiske medieformidling af aktuelle begivenheder i Egypten.

Alle, der har lyst, kan komme forbi Mosireen og låne videoudstyr, redigere film og få sparring til vinkling af historier.

Mosireen udgiver sine videoer på Youtube, hvor de når ud til tusindvis af seere. Under revolutionen i 2011 var Mosireen den mest sete Youtube kanal i hele Egypten.

Mosireens seneste video handler om tortur af seksuel karakter – noget, der ifølge egyptiske menneskerets-grupper bliver mere og mere udbredt.

Gennem interviews med ofrene fortæller videoen ikke alene om selve torturen og om, hvordan den har påvirket ofrenes liv.

Videoen er også en påmindelse om, at intet har ændret sig, siden revolutionen begyndte i 2011, forklarer Philip Rizk:

”Seksuel tortur er en gammel strategi. Det fandt sted under Mubarak, og det finder sted nu,” siger han og fortsætter:

”Nogle af de mennesker, vi interviewede, har også optrådt i mainstream medier, men der bliver historien fremlagt som noget sensationelt. Med vores video prøver vi at få folk til at tænke ud af boksen – og forbi den kollektive fortælling, som mainstream medierne skaber,” siger han.

Skabt under revolutionen

Læs videre på
http://www.detarabiskeinitiativ.dk/medier/mosireen-udfordrer-fortaellingen-om-egyptens-revolution/?utm_medium=email&utm_campaign=Nyhedsbrev+juli&utm_content=Nyhedsbrev+juli+CID_64c409fdb97f3a632a8a7b43bba53ce6&utm_source=Mailer&utm_term=Mosireen%20udfordrer%20fortllingen%20om%20Egyptens%20revolution

Andreas Reventlow er medarbejder hos International Media Support (IMS).

Kilde: Seneste udgave af nyhedsbrevet fra Det Arabiske Initiativ torsdag.