Rundspørge: Værre korruption efter Det Arabiske Forår

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Meget tyder på, at korruptionen i de arabiske lande er blevet værre efter Det Arabiske Forår. Det viser ny omfattende (global) undersøgelse fra korruptionsvagthunden Transparency International.

Og dét endskønt korruptionen var en af årsagerne til opstandene i Mellemøsten for få år siden.

Transparency International har spurgt 114.000 personer i 107 lande i sin hidtil største globale rundspørge, skriver DR online tirsdag.

Det Arabiske Forår startede i begyndelsen af 2011 i Tunesien og bredte sig hurtigt til Egypten, Libyen, Syrien og andre lande.

Opstandene bestod af strejker, demonstrationer og marcher, der var nøje udviklet og planlagt via sociale medier som Facebook og Twitter.

I Egypten siger 64 procent af de adspurgte, at korruptionen er blevet værre, i Tunesien er det 80 procent, mens Libyen er en undtagelse. Her mener kun 46 procent, at niveauet af korruption er blevet forværret.

Hele 78 pct. af de adspurgte egyptere mener at politiet er korrupt eller meget korrupt. 45 procent kalder den egyptiske hær korrupt.

I Libanon mener 84 procent af de adspurgte, at korruption er blevet mere udbredt.

Den arabiske offentligheds frustrationer i forhold til korruption kan i høj grad underminere regeringernes bestræbelser på at skabe politisk stabilitet, økonomisk vækst og tiltrække udenlandske investeringer.

Se Transparency Internationals pressemeddelelse på
http://www.transparency.org/news/pressrelease/bribe_paying_still_very_high_worldwide_but_people_ready_to_fight_back

Se særlig side om det globale korruptionsbarometer 2013 på
http://www.transparency.org/gcb2013