Syriske palæstinensere lider i nedslidte flygtningelejre

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Borgerkrigen i Syrien har tvunget op mod 90.000 syriske palæstinensere til flygtningelejre i nabolandet Libanon. Her hører trængsel, infektioner og rottebid til dagens orden. Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp råber vagt i gevær.

Det var slemt nok i forvejen. 400.000 palæstinensere interneret i nedslidte libanesiske flygtningelejre, hvor der ikke var plads til dem, og hvor hygiejneforholdene var under al kritik. Men nu, hvor borgerkrigen i Syrien har sendt yderligere 90.000 palæstinensere til de overfyldte lejre, er forholdene værre end nogensinde før.

Rottebid og diarré

Røde Kors melder om lejre med fire beskidte toiletter til hundrede mennesker, børn, der konstant kaster op og har diarré, familier på ti eller flere medlemmer klemt sammen på 20 kvadratmeter, og problemer med natlige rottebid.

Ifølge Folkekirkens Nødhjælp er mange af de nytilkomne desuden traumatiserede af oplevelserne i Syrien, og kommer uden penge, mad eller tøj.

Støtte fra Danida

Derfor har begge organisationer nu fået støtte fra Udenrigs-ministeriet til at forbedre forholdene i lejrene.

Røde Kors har fået bevilliget 1,6 mio. kr., som skal støtte palæstinensisk Røde Halvmånes indsats for at bekæmpe infektioner og epidemier i lejrene, og styrke den lokale hospitalsindsats. Folkekirkens Nødhjælp har fået 3,9 mio. til at bidrage med madkuponer, hygiejneartikler og psykologhjælp gennem deres lokale partner.