Kunsten at slå en gammel og en frisk flue med et smæk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Analyse af Henrik Lomholt Rasmussen

Mozambiques valgapparat politiseres drastisk ved landets præsidentvalg i oktober år. Det kan det sydøstafrikanske lands dominerende regeringsparti benytte til at udradere sin gamle rival og holde et ungt parti fra fadet.

Selv om man er i åben krig, kan man godt smede politiske rænker i håbet om at holde et ungt og succesfuldt parti fra fadet ved et kommende præsidentvalg. Det beviser den seneste udvikling i Mozambique.

I sidste uge indgik regeringspartiet Frelimo og Renamo, oppositionsparti med en fortid som oprørsbevægelse, nemlig en politisk studehandel til trods for næsten et års fortsat blodige kampe mellem de to bevægelsers soldater i det centrale Mozambique.

Den politiske aftale kan ses som de to gamle arvefjenders forsøg på at forhindre den succesfulde politiske opkomling MDM (Mozambiques demokratiske bevægelse) i at gentage sin succes fra sidste efterårs kommunalvalg ved Mozambiques præsidentvalg i oktober i år.

Flere valgtilordnede

Kort fortalt går den politiske aftale ud på at forøge antallet af valgtilforordnede på nationalt, regionalt og lokalt niveau. Initiativet betyder, at de tre partier hver skal mønstre op mod 15.000 valgtilforordnede. Et så stort antal kan MDM få svært ved at skaffe håber ikke mindst Renamo.

Partiet var efter afslutningen på en 16 år lang borgerkrig i 1992 en skarp rival til krigens sejrherre Frelimo i mozambiquisk politik i 1990’erne. Siden har Renamo på grund af sin uforsonlige holdning til Frelimo og sin boykot af stort set alle former for politik mistet indflydelse. Tomrummet efter Renamo har MDM – der blev stiftet af udbrydere fra Renamo – udfyldt med en mere konstruktiv og ’moderne’ oppositionspolitik.

Tilbuddet om et alternativ falder i mange mozambiqueres smag. Ved kommunalvalget i november sidste år – som Renamo boykottede – vandt MDM borgmesterposten i fire byer, blandt andet Beira og Nampula, Mozambiques henholdsvis næst- og tredjestørste by. MDM sikrede sig desuden 30 procent, 365 af 1.216 pladser, i byrådene og fik over 40 procent af stemmerne i 13 kommuner, heriblandt Frelimo-højborgene Matola og hovedstaden Maputo i landets allersydligste del.

Afsked med goder

Triumfen har gjort Renamo nervøs for at miste sin position som Mozambiques næststørste parti ved præsident- og parlamentsvalget i oktober. Ikke så meget på grund af muligheden for politisk indflydelse som på grund af de materieller goder og forbindelser, der følger med, når man er en del af mozambiquisk toppolitik. Derfor brød Renamo for nylig sin vanlige ”Vi vil ikke lege med jer”-attitude og gik ind i spillet om øge antallet at valgtilforordnede.

I Frelimo ser man beslutningen som en mulighed for yderligere at svække Renamo og samtidig stække et MDM i hastig fremmarch. På den måde kan Frelimo slå to fluer – en gammel og halvslatten spyflue samt en ung, frisk og skinnende flue – med et smæk.

Analysen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af forfatteren, der tidligere har boet og arbejdet i Mozambique som informationsmedarbejder for Mellemfolkeligt Samvirke/Action Aid.