De små og mellemstore aktører i det folkelige organisatoriske bagland for dansk udviklingsbistand besluttede på deres årsmøde lørdag i Nyborg, at 17 særligt Danida-favoriserede elever i klassen ikke skal sættes i skammekrogen.
Et forslag fra u-landsforeningen Axis om at forméne de 17 “store” u-landsorganisationer med flerårige såkaldte rammebevillinger fra Danida adgang til bestyrelseslokalerne i NGO-samvirket “Civilsamfund i Udvikling” (CISU) faldt med et brag, idet kun et par stykker stemte for.
Formand for Axis, Jon Clausen, siger til U-landsnyt.dk søndag, at “uanset udfaldet er det vigtigt, at vi har haft denne debat i CISU det seneste år om vor identitet”.
“Vi er kommet mere afklaret ud af det her og blevet væsentligt klogere på hvad vi er og hvad vi ikke er. På generalforsamlingen blev det klart, at CISUs medlemmer over en bred kam mener, at foreningen stadig skal kunne rumme en meget bred vifte af organisationer, herunder de nye rammeorganisationer, fortsætter den 33-årige journalist og kommunikationsmedarbejder og føjer til:
“Medlemmerne har vurderet, at “ikke-rammerne” har meget mere til fælles med de nye ramme-organisationer end det, der skiller. Det tager jeg naturligvis til efterretning”.
Han blev selv nyvalgt til CISUs bestyrelse, hvor der i øvrigt kun sidder en enkelt repræsentant for en ramme-organisation i den nye syv medlemmer store forsamling for 2014-15, nemlig Vibeke Tuxen fra Verdens Skove.
Ifølge de nye regler,som bestyrelsen fik vedtaget, kan to af de syv ellers komme fra de 17 NGOer med rammebevilling fra Danida – se også http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/nyt-job/ny-bestyrelse-i-cisu-0
Striden skyldes den nye og skarpere opdeling af NGO-verdenen, som tidl. udviklingsminister Christian Friis Bach (R) fik igennem, før han trak sig på grund af skandalen om det grønne klimainstitut, GGGI.
Hans hovedsigte var at rykke en udvalgt skare af organisationer op i Danidas superliga med titel af rammeorganisationer og flerårige bevillinger. Deres antal hæves fra seks til hele 17 over få år.
Alle de andre, som ikke kommer med ind i varmen, står så mere eller mindre udenfor. Og dem er der ganske mange af – faktisk pænt over 200 stykker. Men det er i høj grad her de frivillige ildsjæle opererer og her, at en stor del af det lokalt baserede folkelige engagement for u-landshjælpen befinder sig.
De har haft et talerør i CISU, som kan stå op for små og mellemstore u-lands-NGOers sag.
Og det skulle der ikke laves om på, hvis det stod til den lille frivillig-baserede NGO, Axis, i København, som især satser på uddannelses-projekter i Sydamerika (http://axisngo.dk/index.php?mode=show&M=6&id=6)
Ville have rent trut
Derfor stillede Axis ved sin formand, Jon Clausen, og sekretariatsleder Niels Boe forslag om, at de store rammeorganisationer godt kan blive ved med at stå som medlemmer af CISU, men ikke få plads i bestyrelsen.
“Vi finder det afgørende, at bestyrelsen i CISU ikke består af repræsentanter for organisationer med selvstændige forhandlinger med udenrigsministeriet. Den slags interessesammenblanding vil kunne mindske CISUs klare politiske holdningstilkendegivelser”, skrev Axis og fortsatte:
“Vi finder det vigtigt, at vore sekretariatsrepræsentanter har et klart og entydigt mandat i forhold til de forskellige fora, de optræder i. Dette kan kun ske ved, at disse repræsenterer en organisation, hvor medlemmerne, så vidt muligt, har entydige interesser”.
“Vi er bekymrede for, at CISU vil miste sin betydning som varetager af de små og mellemstore NGOers interesser, hvis rammeorganisationerne får repræsentation i CISUs bestyrelse samt får for mange overlappende interesser med NGO-Forum”.
Det store dyr i åbenbaringen
Netop det nye større NGO Forum, som ser dagens lys i slutningen af maj ved sammenslutning af det gamle NGO Forum med EU-netværket Concord Danmark, er det store dyr i åbenbaringen.
“Det nye forum bliver en stor spiller og ikke nødvendigvis for de små og mellemstore NGOer”, som Axis-formand Jon Clausen sagde til U-landsnyt.dk.
Oveni den aktuelle strid ligger et gammelt ulmende skisma mellem de frivillige ildsjæle og de stadig flere lønnede “professionelle” sekretariatsansatte i u-landsmiljøet, som bl.a. er belyst i U-landsnyt.dks tema i efteråret om “de frivillige og de professionelle”.
Det førte for nylig til, at Ole Riis fra Dansk Vietnamesisk Forening trak sig fra CISUs bestyrelse, fordi han fandt kampen for de helt små “køkkenbord-NGOers” stilling i samvirket alt for mentalt opslidende.
Se hans seneste indlæg i debatten om frivillige ildsjæle contra professionelle (betalte) medarbejdere på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/14-02-14/nyt-netv-rk-hattedamer-i-cisu
På generalforsamlingen i Nyborg blev det gjort mere tydeligt, hvilke former for organisationer der kan være medlem af CISU, da det indsnævres til foreninger og ikke-erhvervsdrivende fonde.
Der har i årenes løb været spørgsmål fra forskellige typer af organisationer, som har forespurgt om medlemskab vil være muligt for dem, og afgørelsen har ofte måtte bero på et skøn.
Ændringen gør desuden, at bestyrelsen bliver involveret i vurderingen i tilfælde, hvor der er tvivl om en forening kan optages.
Praksis fremover vil være, at statslige og statsligt nedsatte selvejende institutioner ikke kan optages som medlemmer.
Det gælder Institut for Menneskerettigheder (IMR), Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Dansk Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD) og lignende.
De 17 rammeorganisationer:
De oprindelige seks er:
Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Røde Kors, Mellemfolkeligt Samvirke, Red Barnet, IBIS og CARE Danmark.
Fra og med 2013 (fem styk):
ADRA Danmark, Danske Handicaporganisationer (DH), Fagforbundet 3F, Ulandssekretariatet (fagbevægelsens organisation for u-landsbistand) og Verdens Skove (tidl. Regnskovsgruppen Nepenthes).
Fra og med 2014 (fire styk):
(Katolske) Caritas Danmark, (folkekirkelige) Danmission, foreningen Sex & Samfund og Vedvarende Energi.
Fra og med 2015 (to styk):
WWF Verdensnaturfonden og Ghana Venskabsgrupperne (GV).
Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/22-04-14/rummel-op-til-rsm-de-i-cisu-skal-de-store-sidde-me