DR Congo: Afvæbnede krigere døde af sult i militærlejr

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

For et år siden blev en gruppe tidligere oprørssoldater og deres familier placeret en fjern militærlejr og bedt om at vente på at blive integreret i militæret eller det civile samfund. Lejren løb tør for mad og medicin og mindst 100 er døde.

Flere end 100 demobiliserede militssoldater og familiemedlemmer er døde af sult og sygdomme i en fjern militærlejr i Den Demokratiske Republik Congo, hvor de opholdt sig som led i en aftale om afvæbning mellem regeringen og oprørere i landet. Det skriver Human Rights Watch onsdag.

Organisationen besøgte Katakoli-lejren i Equateur-provinsen i september. Her fandt dens repræsentanter ud af at 57 børn, mindst fem kvinder og 42 demobiliserede oprørssoldater er døde af sult eller sygdomme siden december 2013.

Gruppen har opholdt sig i lejren siden september 2013. Her venter de på at blive integreret i landets militær eller det civile liv.

Lejrens egne forsyninger af mad og medicin løb ud omkring årsskiftet og de de forløbne ni måneder er der kun kommet sparsomme forsyninger frem, siger organisationen.

En af de tidligere oprørssoldater fortæller til menneskerettigheds-organisationen, at beboerne i lejren efterhånden begyndte at ligne de folk de havde set på billeder fra sultkatastrofer i Etiopien og Somalia.

Lejrens kommandant har tilladt de tidligere oprørssoldater at forlade lejren for at finde mad i den nærliggende landsby. Men på grund af områdets dårlige infrastruktur og fjerne beliggenhed har der ikke været meget at komme efter.

Læs hele rapporten fra Human Rights Watch på organisationens netsted.