“Vi lancerer en større intern e-learnings hjemmeside, som skal støtte de nøgleansvarliges arbejde med at træne kolleger og vore partner-organisationer, så alle har samme forståelse for anti-korruptionsarbejdets betydning”. Sådan siger Natascha Linn Felix i Folkekirkens Nødhjælp.
Hun er anti-korruptionsrådgiver i den store humanitære organisation, som onsdag barslede med et systematisk værktøj til uddannelse af medarbejdere og partnere i anti-korruption, fremgår det af en artikel på Nødhjælpens website.
De sidste mange år har anti-korruptions vagthunden Transparency International offentliggjort en oversigt over hvor udbredt korruption er i verdens lande. Danmark har traditionelt ligget i den pæne ende. Men mange af de lande, hvor Folkekirkens Nødhjælp arbejder i, ligger i den kedelige ende af skalaen.
Derfor stiller det nogle helt specielle krav til hjælpearbejdet, når man skal sikre, at hjælpen kommer de rigtige til gavn.
“Vi taler åbent om det”
”Tidligere var korruption kun noget, man talte om, hvis der opstod en sag om misbrug. I dag taler vi åbent og systematisk om det. Også før der opstår en sag, ” siger Natascha Linn Felix.
”I efteråret har vi netop afsluttet et længere træningsforløb af 18 nøgleansvarlige på vores udekontorer og minerydningsprogrammer og i dag lancerede vi så den interne e-learnings hjemmeside”, lægger hun til.
Hun betegner det som vigtigt, at arbejdet med anti-korruption sættes ind i den lokale sammenhæng, så man retter spotlyset på dét, der er den største risiko i det pågældende land.
”Det er jo betroede midler, vi arbejder med. Og hver gang, der sker uregelmæssigheder, går der penge fra de mennesker, som hjælpen var tiltænkt”, siger Natascha Linn Felix.
Særlig sektion om arbejdet mod korruption
Folkekirkens Nødhjælp har igennem årene forholdt sig til korruptionssager, når de er opstået. Regnskabs- og kontrolsystemer er løbende blevet udviklet for at kontrollere om alt er gået til efter forskrifterne, hedder det.
Men i 2007, da Nødhjælpen blev HAP-certificeret, blev arbejdet med anti-korruption sat i system. Det betød en større grad af åbenhed og gennemskuelighed i de sager, som indimellem opstår.
Som led i åbenheden er der på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside en sektion om arbejdet med anti-korruption. Her kan man bl.a. se en rapport om årets sager, både om sagens indhold og om hvad Folkekirkens Nødhjælp har gjort.
Se også kortet
http://pressemeddelelse.info/e10/parker/pm/b17de683ddfde47d/ot145350/download/0e6b91_021214_WEB_WorldCorruption_1500x1250_DK.png
Yderligere oplysninger hos:
Natascha Linn Felix, anti-korruptionsrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp
mobil: 40 35 37 61