Ny strategi for MS: Unge er nøglen til at skabe forandring

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Mellemfolkeligt Samvirke, der er medlem af den globale organisation ActionAid, har lanceret en ny strategi for de næste fem år. 

De unges evner til at skabe alternativer til en verden, der byder på klimaforandringer, konflikter og voksende ulighed, skal styrkes og det vil organisationen hjælpe med til ved at fokusere på fællesskaber, organisering nedefra og ikke mindst inddragelsen af unge, som det udtrykkes i en pressemeddelelse fra organisationen.

En farlig cocktail

 ”Verden står overfor enorme udfordringer i de kommende år, men den rekordstore ungdomsgeneration rummer et gigantisk forandringspotentiale. Det handler om at skabe de rigtige betingelser så unge-potentialet bliver forløst, så det skaber lige, retfærdige og bæredygtige samfund for alle. For hvis vi ikke gør det, så står vi med en farlig cocktail mellem rekordmange unge, der er sat uden for ift. eksempelvis økonomi og demokrati,” siger forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke, Helle Munk Ravnborg.

”Mellemfolkeligt Samvirke har i dag et globalt netværk af aktivistcentre og samarbejdspartnere, der skaber rammer for unges samfundsengagement og skaber store resultater. Vi så eksempelvis senest effekten af unges engagement i forbindelse med indførelsen af demokrati i Gambia, hvor unge aktivister spillede en afgørende rolle. Vi vil udvide det netværk, og også trække erfaringer med at fremme folkelig deltagelse hjem til Danmark,” siger Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling vil spille en afgørende rolle i de kommende år i at skabe retning og samarbejde mellem regeringer, virksomheder og folkelige organisationer. Mellemfolkeligt Samvirke har spillet en stor rolle i at få målene udbredt i Danmark og har nu gjort implementeringen af dem til en central del af sin nye strategi.

Et nyt landkort

”Verdensmålene har skabt et landkort for alle verdens lande over de forandringer vi skal arbejde på i de kommende år. Vi vil gerne bidrage til at unge bliver en central drivkraft i at skabe de forandringer både i Danmark og rundt omkring i verden,” siger Tim Whyte.

Strategien, der lægger linjerne for arbejdet i årene 2018-2023, betyder bl.a.: 

  • At hovedfokus for Mellemfolkeligt Samvirke bliver at støtte fællesskaber, der arbejder for politisk deltagelse, retfærdig og bæredygtig økonomi og social sammenhængskraft. 
  • Mellemfolkeligt Samvirke vil fokusere særligt på unge, der er udsat for fattigdom og diskrimination. I tæt samarbejde med unge over hele verden – og i Danmark – vil Mellemfolkeligt Samvirke bidrage til at løse de dybereliggende problemer, der fører til fattigdom og ulighed samt splittelse, eksklusion og diskrimination af minoriteter og udsatte grupper
  • Mellemfolkeligt Samvirke vil udbygge arbejdet med socialøkonomiske virksomheder i de kommende år og udvide rejse og frivilligprogrammet, samt arbejdet med udsatte unge i Danmark.

Se den nye strategi her (PDF, 11 sider)