Den danske fødevareklynges eksport til Argentina udgjorde i 2016 254 millioner kroner og er primært koncentreret om enzymer og udstyr til landbrugs- og fødevareproduktionen. Forventningerne er, at den andel kan øges betragteligt i de kommende år.
Derfor gennemfører Landbrug & Fødevarer i denne uge – sammen med den danske ambassade i Buenos Aires – et erhvervsfremstød til Argentina. Her deltager syv danske virksomheder, der alle arbejder med agroindustri, fødevareteknologi og ingredienser. En af dem er Dybvad Stål, der har store forventninger til turen:
– Generelt mærker vi en øget efterspørgsel på danske kvalitetsprodukter i Sydamerika. Der er store vækstmuligheder i landet, og da vi ikke selv har det store kendskab til markedet, er det en stor fordel for os at være med på et fremstød som dét, Landbrug & Fødevarer her arrangerer, siger Magnus Fossheim, der er områdemanager hos Dybvad Stål og fortsætter:
– Ved at deltage i erhvervsfremstødet kommer vi til at sidde med til de rigtige møder med alle de rigtige folk. Det er dét, der motiverer os til at være med. Vi har tidligere været med Landbrug & Fødevarer i Brasilien, og det gav os nogle rigtig gode erfaringer.
Udpræget landbrugsland
Argentina er – ligesom Danmark – et udpræget landbrugsland med et dyrket landbrugsareal, som udgør mere end halvdelen af det samlede areal. Den argentinske efterspørgsel er derfor ikke primært rettet mod import af færdige fødevarer, men går i stedet på input til den argentinske fødevareproduktion.
Kenneth Lindhardt Madsen, der er leder af afdelingen for Handelspolitik & Markedsadgang hos Landbrug & Fødevarer, siger:
– Den argentinske regering har fokus på at løfte investeringerne i landbrugs- og fødevareproduktionen. Argentina har bl.a. en række meget store selskaber, som er aktive inden for produktionen af bl.a. grisekød. Selskaberne ejer hele værdikæden lige fra produktion af grise til forarbejdning, forædling og salg af de endelige produkter. Den danske delegation besøger et af de selskaber i form af selskabet Paladini, som bl.a. efterspørger løsninger inden for staldudstyr og slagteudstyr, og vi har ganske store forventninger til det møde.
Topmøde i WTO
Samtidig med, at den danske erhvervsdelegation er i landet, afholdes det 11. topmøde i verdenshandelsorganisationen WTO i Argentinas hovedstad, Buenos Aires. Topmødet afholdes hvert andet år. Sidste gang var i 2015 i Nairobi i Kenya. På topmødet i 2015 blev der bl.a. indgået en aftale om at udfase eksportsubsidier og om at begrænse længden af kreditter til eksport inden for landbrugsområdet.
– På dagsordenen for årets topmøde er igen en diskussion af den internationale handel med landbrugsprodukter. I år forventer vi et fokus i landbrugsdrøftelserne på rammerne for national støtte til landbrugsproduktion. Vi forventer ikke, at der bliver enighed om en ny aftale om rammerne for brugen af national støtte til landbrugsproduktion, men drøftelserne vil give et godt pejlemærke af, hvor centrale lande som bl.a. USA og Kina befinder sig, siger Kenneth Lindhardt Madsen.
Forhandlinger mellem EU og Mercosur
I kanten af topmødet gennemføres også det, der muligvis kan blive den sidste og afgørende forhandlingsrunde mellem EU og Mercosur (Brasilien, Argentina, Uruguay, Paraguay, red.) om de omstridte forhandlinger om en frihandelsaftale. Forhandlingerne har stået på i mere end ti år.
– Både Europa-Kommissionen og Mercosur presser på for at lande en politisk aftale i Buenos Aires. Der er dog stadig ikke enighed om centrale områder som bl.a. offentlige indkøb, beskyttelse af geografiske indikationer og markedsadgang for en række landbrugsprodukter. Fra dansk side ser vi en række muligheder på landbrugs- og fødevareområdet, men vi er fortsat meget bekymrede over udmeldinger om store forhøjelser af kvoterne for oksekød og fjerkræ fra Mercosur til EU’s marked, siger Kenneth Lindhardt Madsen.
Følgende virksomheder deltager i fremstødet:
Dybvad Stålindustri
Andritz
Butina – Marel
Foss
Scanflavour
Novozymes
Arla Food Ingredients
Industrialiseringsfonden for Udviklingslande, IFU