Muddersked og oversvømmelser koster 44 liv i Kinshasa

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Flere dages kraftig regn har skabt oversvømmelser, mudderskred og sammenstyrtninger i Kinshasa, hovedstaden i Demokratiske Republik Congo. Ifølge flere medier er 44 personer omkommet i naturkatastrofen.

I løbet af 3. og 4. januar skal det have regnet 23 timer i træk.

Store dele af byen består af uformelle bebyggelser eller slumområder, hvor indbyggerne selv har konstrueret deres huse og hvor der kun er ringe eller slet ingen kloakering. 

Oversvømmelserne har også beskadiget dele af elektricitetsnettet og flere dele af byen er ifølge Floodlist, som registrerer oversvømmelser over hele verden.

Et af de hårdest ramte områder er angivelig en bydel, der er placeret på en bakkeskråning. 

Katastrofer af den type er ikke ualmindelige i verdens slumbyer. I takt med at byerne breder sig uden planlægning bliver skovområder omkring byerne bebygget af huse, der er konstrueret af forhåndenværende materialer og uden kloakering og dræn. 

Når bebyggelserne spreder sig op ad skråninger og træerne fældes for at give plads og brændsel forsvinder rodnettet, der ellers har holdt sammen på den løse jord. Når regnen så kommer er der risiko for mudderskred.

I august 2017 kostede sådan et mudderskred i Sierra Leones hovedstad Freetown omkring 1.000 personer livet. Kraftig regn løsnede jorden på en bakke i et slumkvarter. Bakken var med tiden blevet helt ryddet for træer, der ellers havde holdt sammen på jorden.