Klimakamp og bæredygtig udvikling skal gå hånd i hånd, og der er brug for alle sektorer og støtte udefra, hvis afrikanske lande skal lykkedes med at opfylde klima- og Verdensmål.
Det var en del af budskabet fra Africa Climate Week, der netop er blevet afholdt for første gang. Klimaugen er et forsøg på at styrke samarbejdet og investeringerne i ambitiøse klimainitiativer, der styrker både miljø og udvikling på tværs af kontinentet.
Under Africa Climate Week, som blev afholdt i Nairobi fra d. 9. til d. 13. april, blev der drøftet emner som finansiering, energibehov og -løsninger, Verdensmålene og den private sektors involvering i overførsel af teknologi.
En del af de internationale klimaforhandlinger
800 delegerede fra 59 lande deltog i klimaugen. Blandt dem var ministre og højt ragerende embedsmænd, sammen med repræsentanter fra ngo’er, den private sektor og internationale vidensinstitutioner.
Sammen bidrog de med deres syn på de udfordringer og løsninger, som klimaforandringer skaber i Afrika, og deres bidrag vil nu blive en del af de officielle internationale klimaforhandlinger.
Africa Climate Week er blandt andet arrangeret af UNEP DTU Partnership, et samarbejde mellem FN’s miljøprogram, DTU og Udenrigsministeriet.
Partnerskabet har arbejdet med energi, klima og bæredygtige løsninger i udviklingslande i næsten 30 år. Med et stærkt FN-mandat arbejder det specifikt på at nå verdensmål 7 om bæredygtig energi og 13 om klima, som også dækker målene i Parisaftalen.
Første regionale Talanoa Dialog
Som en del af klimaugen blev der den første regionale Talanoa Dialog afholdt, siden initiativet blev lanceret ved klimaforhandlingerne i Bonn sidste år. Talanoa Dialogen er en åben proces, der har til formål at vurdere de fremskridt, der er gjort hidtil i retning af at opnå Paris-aftalen, og for at hjælpe lande med at øge deres klimaambitioner.
Resultatet af dialogen blev derefter kogt ned til fem hovedpunkter:
• Finansiering – Offentlige midler skal være med til at låse op for privat finansiering.
• Verdensmålene – Opnåelse af Verdensmålene, herunder klimaindsatsen er den eneste vej frem.
• Markeder – Karbonmarkeder handler om at gøre mere sammen og gøre mere med mindre.
• Energi – Energi har høj prioritet og påvirker alt. Der bør etableres finansielle mekanismer, der mindsker risikoen for investering og øger involveringen af små og mellemstore virksomheder.
• Teknologi – Virksomheder er klar til at bruge ny teknologi, forudsat at der er en god forretningsmodel. Den private sektor er mere end nogensinde før nødvendig.
Afrika bevæger sig fremad
Selvom Africa Climate Week i år blev afholdt for første gang, havde ugen som sit midtpunkt det veletablerede Africa Carbon Forum. Forummet blev startet for ti år siden for at fremme investeringer i klimaforanstaltninger gennem markedmekanismer og finansiering.
UNEP DTU Partnership har deltaget i samtlige Carbon Forums, siden partnerskabet var med til at tage initiativ til dem for ti år siden, og direktør John Christensen har set betydelige fremskridt i det årti:
“Det tiende Africa Carbon Forum viser, at de afrikanske lande bevæger sig fremad mod implantationen af Paris-aftalen, på trods af at der stadig er begrænsede ressourcer internationalt til finansiering af klimaindsatsen.”
For udviklingslande kan det være en udfordring at gennemføre klimatiltag, men det er en udfordring, som skal løses, siger han:
“Lande i den afrikanske region, der går forrest i klimakampen, vil have brug for støtte fra mere udviklede lande og den private sektor, der skal tage deres del af ansvaret, og samtidig sikre, at det sker effektivt og på en måde, der skaber velstand.”
Klimaet er afgørende
Hovedbudskabet fra deltagerne i både Africa Climate Week og Africa Carbon Forum, var klart: Klimaindsatsen er nødvendig for, at en bæredygtig udvikling kan finde sted.
Og det var et budskab, der fandt genklang hos chefen for FN’s miljøprogram, Erik Solheim:
“Vi arbejder med de fleste af Verdensmålene og har et klart fokus på, hvordan vi skaber synergi mellem de forskellige mål, især i forhold til klimaet, hvilket er afgørende for opfyldelsen af alle de øvrige mål”
Ved indgåelsen af Paris-aftalen erkendte verdens lande, at succes vil kræve en bred klimaindsats fra alle samfundssektorer, både offentlige og private og enkeltpersoner. Det er denne indsats, som Africa Climate Week skal være med til at fremme.
“For at nå vores mål har vi brug for mere ambition og handling. Ikke kun fra nationale regeringer – de kan ikke gøre det alene – men fra regeringer, erhvervslivet, investorer og almindelige mennesker, der arbejder sammen “, sagde Patricia Espinosa, generalsekretær for FNs klimakonvention, på en high-level session under klimaugen.
“Den gode nyhed er, at vi begynder at få momentum og at se de forandringer, som vi har brug for.”
En klimauge med bred opbakning
Africa Climate Week og Africa Carbon forum er arrangeret af The Nairobi Framework Partnership, som inkluderer: UNEP DTU Partnership ,Den Afrikanske Udviklingsbank, Den Asiatiske Udviklingsbank, International Emissions Trading Association, FN’s Miljøprogram, United Nations Conference on Trade and Development, UNDP, UN Climate Change, and World Bank Group.